Третій рік працює у Кропивницькому Банк речей. Ініціативу безкоштовно віддавати людям одяг започаткували, аби допомогти нужденним. Тепер, коли в області понад 90 тисяч переселенців, більшість з яких поїхала з дому ще у літніх речах, потреба у хабі зросла. Чого найбільше потребують люди і чи не поменшало охочих допомагати на десятому місяці повномасштабної війни, читайте в матеріалі Точки доступу.


Олена Трофимова з Донеччини до Банку речей прийшла по одяг для себе та свого чоловіка. Він має інвалідність та погано ходить.

Ось мене одягли, ви бачите. Я в березні приїхала, то все літнє. Ось сапожки, штани, дублянка, шапочка – це все їхнє. Спасибі їм. І ще там пальтечко, шубку – все дали. І хлопцям я своїм передаю теж – взяла штаники. Чоловіку складніше. Але вони мені все одно підкидують. Лишають речі – два метри ростом чоловік. До нас – переселенців – добре ставляться, я не можу нічого сказати. Всім людям, хто тут живе, велике дякую і низький уклін.

Допомоги нужденним

Банк речей у Кропивницькому працює вже третій рік поспіль. Ініціаторка хабу – кропивничанка Альона Глініста. Вона реалізувала ініціативу задля допомоги нужденним. За власні гроші орендує приміщення для хабу.

Від початку повномасштабного російського вторгнення разом із волонтерською командою, в якій до 15-ти людей, допомагає і переселенцям.

Створили Банк речей два роки тому. Задумувала його для усіх, хто потребує взяти одяг безкоштовно або принести той, який не потрібен.

Розповідає, що допомагають кропивничани доволі активно. На десятому місяці війни ця динаміка не змінилася.

Бувають, звичайно, затишшя, наприклад, два тижні нам не привозили багато речей, а сьогодні привезли десять величезних мішків з речами, тому нам ще працювати і працювати.

Серед волонтерок, які працюють у хабі, й кропивничанка Ірина Кислова. Розповідає, що у Банку речей працюють і місцеві, і переселенці.

Альона – подружка, створила групу спочатку у вайбері, а потім воно так переросло у життя і тепер є отакий Банк речей. Спочатку ми працювали на Вокзальній, збирали непотрібні речі, які ще можна одягати. Знаєте, як буває, – гардероб відкриваєш, речей багато, а одягнути немає що. Тепер працюємо на Полтавській.

З пустими руками ще ніхто не пішов

Якщо у Банк речей потрапляє одяг, що має дуже зношений вигляд, його віддають волонтерам. Ті ріжуть тканину на смужки і плетуть маскувальні сітки.

Ми нарізаємо, до нас приїжджають з іншої школи, забирають смужки і там плетуть сітки, – розповідає кропивничанка Надія Коваленко.

Із пустими руками з хабу клієнти не виходять, – каже Ірина Кислова. 

Хтось приніс речі, хтось прийшов забрав. А ми отут приймаємо одяг, фасуємо, розкладаємо. Приміщення маленьке, але нічого, ми справляємося. Привозять і в мішках, і в коробках. У нас є такі люди щедрі, які нам подарували вішалочки, тож ми все розвішуємо. Дитяче, підліткове, де жіноче, де спіднички, де сукенки – все окремо вивішуємо в зал і люди приходять, перебирають, щось собі та й вибирають. Ніхто, скажімо так, з пустими руками ще не пішов.

Найбільше у Банку речей дитячого одягу. А найбільша потреба нині – це ковдри.

Ковдри – тому що холодно, зимові курточки, пуховики, пательні, каструлі, посуд, постільна білизна, ковдри, подушки. А у вівторок жінка взагалі питала, чи носять до нас мікрохвильовки, – розповідає Ірина.

Актуальні й речі великих розмірів.

Куртки великих розмірів. Великих розмірів дуже мало. Зазвичай виходить, що несуть речі худенькі маленькі дівчатка, а дуже часто просять 56-й розмір, 54-й, а ми просто не можемо нічого запропонувати, – говорить Альона Глініста.

Збір допомоги для поранених захисників

Нещодавно дівчата оголосили збір допомоги для поранених захисників.

Днями до нас звернулася волонтерка, яка допомагає військовим, і вона просила, щоб ми почали збирати саме чоловіче взуття, чоловічий одяг для поранених військових, які перебувають в нашому місті на лікуванні, – додає вона.

Також у медзаклад потрібні постільна білизна, миючі та дезінфікуючі засоби, пральний порошок.

Традиційно у хабі приймають посуд, дитячі іграшки, сезонний одяг та взуття, канцелярію. 

Допомогти також можна з прибиранням, сортуванням речей, транспортними перевезеннями, ведення соцмереж, інформаційним розголосом.

Працює Банк речей по вівторках і четвергах з 13:00 до 15:00. За день, буває, приходить більше сотні людей. Підрахунок, кажуть волонтерки, не ведуть. Раді бачити всіх.

  • Адреса: Полтавська, 81
  • Номер для зв’язку: 380953070430

Головне сьогодні