У Дніпропетровську біля центрального вокзалу на Вокзальній площі (колишня пл. Петровського) місцеві жителі і активісти знесли пам'ятник Григорію Петровському.

На відміну від знесення пам'ятника Леніна на центральній площі, цього разу активісти підготувалися більш ґрунтовно. Вони озброїлися генераторами і болгаркою і підпиляли основу пам'ятника. Але своїми силами хлопцям потягнути і завалити пам'ятник не дозволили, адже під площею на яку в підсумку все ж і впав Петровський знаходиться підземний перехід і метро. Якби Петровського упустили неакуратно, він міг би зруйнувати підземний перехід.

Перехід перекрили, міська влада викликала автокран, за який зачепили трос, прив'язаний до шиї пам'ятника. З першого разу демонтувати пам'ятник не вдалося - трос порвався. Тоді активісти знову обмотали пам'ятник тросом і з другої спроби в 21:00 Петровський таки впав. Радості присутніх не було меж.

Хоча кожен з двохсот активістів хотів взяти собі на пам'ять шматочок «Петровського», міська влада не дозволила розібрати його на сувеніри. Як тільки хлопці замахнулися кувалдою, представник міськради Михайло Лисенко заборонив вандалізм. Залишки монумента повантажили і вивезли.

«Ми зараз вивеземо пам'ятник на комунальне підприємство «Аварійно-диспетчерська служба». Ноги ми теж демонтуємо і потім приваримо на місце», - заявив Лисенко.

Ще вранці комунальники обстежили пам'ятник. Виявляється, Петровський складається з металевих конструкцій і важить більше 20 тонн. Залишкова вартість пам'ятника більше 2 мільйонів гривень.

Джерело: gorod.dp.ua


Головне сьогодні