У Кіровограді відбулися громадські слухання щодо перейменування Кіровограда – «Нове ім’я столиці степового краю» сьогодні, 27 серпня, передає кореспондент Точки доступу.

Небайдужі жителі Кіровограда зібралася в міській раді щоб обговорити варіанти нового ім’я для міста.

- Сьогодні ми не перейменовуємо Кіровоград, а лише визначаємо варіанти, які будуть внесені до бюлетня для голосування, - зазначив секретар міської ради Іван Марковський.

Найбільший ажіотаж у присутніх виник навколо назви Єлисаветград. На захист такого варіанту стали викладачі КНТУ – Микола Тупчієнко та КДПУ – Олександр Чорний. Викладачі запевнили, що ніякого зв’язку між царицею Єлизаветою та нашим краєм немає, а назва закріпилася за містом сама собою і не прискорена імперськими указами.

IMG_2491

Викладач КДПУ Олександр Ратушняк запропонував назвати місто Інгульськом запевнивши, що таку назву підтримує не лише свідома частина населення, а й відомі історики, мовознавці, культурні діячі.

- Єлисаветград увічнює насильницьку доктрину окупанта. Не потрібно бути близоруким, щоб не побачити імперського сліду в назві Єлисаветград.Ми зараз не маємо права підігрувати окупантам. Пропутінські сили намагаються повернути доімперські назви українським містам, а Інгульськ — це політично нейтральна назва, - зазначив Олександр Ратушняк.

IMG_2476

Серед інших запропонованих варіантів нової назви міста звучали такі варіанти: Златопіль, Кропивницький, Благомир, Новокозачин.

Історик та дослідник Юрій Матіос запропонував присутнім об’єднатися та не дати приводу ворогові розколоти громадськість нашого міста.

- Ми повинні бути єдиними. Я пропоную об’єднатися всім проукраїнським силам, - зазначив Юрій Матіос.

IMG_2494

Громадські обговорення тривали 2 години у залі постійно виникали сварки, присутні так і не змогли дійти згоди.

Фото, відео Олександра Козловського, Точка доступу


Головне сьогодні