Холод у садочках, школах та квартирах. Свiтловодськ i досi без тепла, хоча опалювальний сезон у мiстi розпочали ще на початку листопада. Тож бiльшiсть школярiв вiдправили на "дистанцiйку", а мешканцi квартир виживають, як можуть: вмикають електрообiгрiвачi, навiть уночi не знiмають теплий одяг. Теплопостачальник у свою чергу запевняє, що працюють всi котельнi. А тепло у приміщеннях — справа часу. Нашi журналiсти вислухали всi сторони конфлiкту.

Мiсто Свiтловодськ знаходиться за 140 кiлометрiв вiд обласного центру. Щороку опалювальний сезон тут проходить зi скандалом. Ситуацiя не змiнилася i цьогорiч. У холодних садочках нині знаходяться близько третини малюкiв. Адже за наявностi електрообiгрiвачiв — у групах лише 12-15 градусiв. При нормативнiй температурі — 18-20.

Дiтей стало набагато менше ходити. Всi чекають, доки буде тепло. Тi батьки, яким немає де подiти дiток – робота є робота, – то водять. Вдягаємося теплiше, теплi пiжами, теплi кофти, шкарпетки, колготки i ходять, — розповiдає вихователька ДНЗ №6 Олена Стрюкова.

Холод у примiщеннях бiльшiсть школярiв вiдправив на "дистанцiйку". У низцi закладiв не можуть використовувати електрообiгрiвачi — старi мережi не витримають додаткового навантаження.

У закладi десять зранку, далi може бути 11 градусів. Де посерединi будівлі знаходяться класи, сонце пригрiло, там може бути трохи теплiше, — говорить завгосп спецiалiзованої загальноосвiтньої школи №3 Лариса Тищенко.

У нас органiзоване дистанцiйне навчання для дiтей, тому що, на жаль, температурний режим не вiдповiдає санiтарним нормам, у класах дуже холодно. Це не проблема закладу, а проблема постачальника, який досi не органiзував тепло в нашому закладi, — додає директорка школи Тетяна Яблуновська.

Така ситуацiя негативно позначиться на успiшностi учнiв, —  зазначають в управлiннi освiти.

Найбiльше це вiдобразиться, коли дiти складатимуть iспити ЗНО. Звiсно, насамперед ми хвилюємося саме за випускникiв i за першi класи. Адже перший клас — це основа, — пiдкреслює начальниця управлiння освiти мiської ради Ольга Меркулова.

Але i у квартирах не теплiше. А тариф чималий — 44 гривні за один квадратний метр опалювальної площi. До того ж, люди змушенi платити за використання електрообiгрiвачiв. Тобто плата — подвiйна. Iз централiзованим опаленням у Свiтловодську 220 будинкiв iз 270. А мешкають тут 40 тисяч людей. 

Пiдключили буквально днями, але ледве-ледве, руки не нагрiєш. Iз електрообiгрiвачем доходить до 15-ти, до 14-ти градусiв, хiба це нормально, — бiдкається жителька Свiтловодська Марiя Рiдченко.

Станом на вчора, 11 листопада, на теплотрасах у Свiтловодську було близько пiв сотнi поривiв, — каже директор комунального пiдприємства "Житлосервiс-2012" Анатолiй Кучугурний. Така картина для Свiтловодська традицiйна. Розритi магiстралi не засипають навiть влiтку. На диво, ремонтникiв нiде не видно.

Це йде опалення мiста просто в повiтря. Тепло, яке не доходить до мешканцiв, за яке потiм потрiбно буде платити згiдно тарифу, — показує розритi траншеї Кучугурний.

Централiзоване теплопостачання у Свiтловодську забезпечує приватне пiдприємство, — пояснюють в мiськрадi. Тож "Свiтловодськпобут" i має вiдремонтувати зношенi мережi та забезпечити тепло.

Були зауваження до нас, до мiської влади, що ми не затверджуємо тариф i це якось впливає на початок опалювального сезону. Пiсля того, як нам подали тариф третього листопада, пiсля опрацювання, буквально п’ятого листопада ми прийняли на засіданні виконавчого комiтету мiської ради тариф,— стверджує мiський голова Свiтловодська Андрiй Малiцький.

Скiльки об’єктiв нинi у мiстi бодай з мiнiмальним теплом — в мiськрадi точно сказати не можуть. Ситуацiя постiйно змiнюється через появу нових поривiв чи лiквiдацiю старих.

Ми зараз iнiцiюємо, щоб голови ОСББ, управляючi компанiй, люди самi i нашi заклади освiти складали акти про неподачу тепла. Нас звинувачують, що засовки якось там опущенi, ну як це? Тобто ми не зацiкавленi подати тепло? Ну, це нонсенс, — обурюється Малiцький.

Всi шiсть котелень "Свiтловодськпобуту" працюють, — запевняє очiльник теплопостачального пiдприємства. Окрiм дiрявих теплотрас проблем немає. Але на ремонт 82-ти кiлометрiв мереж грошей катма через занизький тариф.

Ми дотримуємося температурного коефiцiєнту. Все, як треба. Є люди, якi дякують, вiдкривають вiкна, а є… Це технологiчний процес встановлюється, на це потрiбен час. До того ж — мережi не новiшають, а вкладати в них треба якiсь кошти. А де їх брати, якщо тарифи збитковi закладають, — пояснює гендиректор ТОВ "Свiтловодськ-побут" Сергiй Москаленко.

За його словами, нові аварії у місті нині не фіксують, а лише ліквідують старі. Триває планомірне підключення до теплопостачання всіх об'єктів. 

Перевести житловий сектор та соцсферу на iндивiдуальне опалення планують в мiськрадi. Але на це, зiзнаються, потрiбнi роки. 

До слова, сьогоднi у Свiтловодськ має приїхати заступниця мiнiстра розвитку громад та територiй України Наталії Хоцянiвської. Вона проiнспектує проходження опалювального сезону в мiстi.

Читайте також: Кіровоградщина: правоохоронці намагалися відсторонити від роботи невакциновану вчительку під час уроку (ВІДЕО)


Головне сьогодні