У Кiровоградi активiсти та лiкарi вимагають створити хоспiс для безнадiйно  хворих. Кiлька сотень мiсцевих онкохворих не мають доступу до знеболювальних  препаратiв. Коштiв з держбюджету на морфiн видiляють недостатньо.

Лiкарi та волонтери зiбрали статистику i стверджують, що в Кiровоградськiй  областi майже 700 людей з 2 i 3 стадiєю раку, втiм лише одиницi мають сили  домагатися по iнстанцiях безкоштовних знеболюючих препаратiв.

"У мене є пiдстави вважати, що ця проблема бiльш розповсюджена, нiж та  мала кiлькiсть випадкiв, за яку ми знаємо", - переконаний лiкар-онколог  Андрiй Гардашников.

А ось чиновники обласного управлiння охорони здоров'я проблеми не бачать.  Їхня статистика - у рази вiдрiзняється вiд тiєї, що її зiбрала iнiцiативна  група. Кажуть: знеболення потребують не бiльше трьох десяткiв людей. Нинiшнього  року на закупiвлю опiатiв iз держбюджету прислали 400 тисяч гривень. I цього цiлком  достатньо.

"Пацiєнти не завжди знають в яких випадках вони мають право повнiстю  забезпечити знеболювання", - наголошує начальник Кiровоградського  обласного управлiння охорони здоров'я Олег Рибальченко.

Волонтери та лiкарi вважають, що Кiровограду необхiдний хоспiс, де з  важкохворими пацiєнтами працюватимуть медики i соцпрацiвники. Тодi i масштабiв  проблеми не вдасться замовчувати. Побудувати сучасний хоспiс в Кiровоградi обiцяв  мер мiста Андрiй Райкович. 

«Подробицi»     


Головне сьогодні