Депутатські міжусобиці, кулуарні інтриги, боротьба за посади. Кіровоградська міська рада сьогодні перетворилася на щось схоже на майданчик для боїв без правил, де можна або все отримати, або всього позбутися.


Ігор Волков: «В міській раді з'явилися перші паростки ситуативного об'єднання «Батьківщини» та частини колишніх регіоналів».


Конфронтація між колишньою депутатською більшістю в міськраді та їхніми опонентами з «Батьківщини», схоже, досягла апогею. Сторони не соромляться публічно звинувачувати один одного, називаючи при цьому конкретні прізвища та справи.

Все почалося кілька тижнів тому під час останнього засідання сесії. Тоді було ухвалено низку рішень, які екс-«регіонали» назвали спробою рейдерського захоплення влади в місті, зокрема й через те, що скандальні питання довелося переголосовувати по кілька разів. Найбільше претензій викликав проект рішення, яким внесли зміни до регламенту роботи міськради. Його ініціював секретар міськради Іван Марковський. Зокрема, тепер призначати заступників мера можна не тільки за поданням міського голови, але і за пропозиціями депутатських фракцій і груп, тобто фактично без згоди самого очільника.

— Коли це питання голосувалося, надрукованого тексту рішення навіть не було, його ніхто не бачив, — прокоментував подію екс-секретар міської ради Ігор Волков. — Не можна нав'язувати меру заступників усупереч його бажанню.

Тоді ж він заявив, що в міській раді з'явилися перші паростки ситуативного об'єднання «Батьківщини» та частини колишніх «регіоналів».

— Їхня мета — крісло за будь-яку ціну. Домовленості будуть кулуарні, без участі міського голови, громадськості, представників Майдану, зрештою й без половини складу депутатського корпусу.

Вже за кілька днів після таких заяв міський голова Олександр Саінсус на вимогу незадоволених призупинив рішення сесії про зміни до регламенту. Щоб подолати своєрідне вето, депутатам тепер потрібно набрати три чверті голосів, тобто 51 голос «За».


Іван Марковський: «Ніяких домовленостей між «Батьківщиною» та колишніми «регіоналами» немає».


Теперішній секретар міськради Іван Марковський цього тижня заявив, що знайти їх спробують. Вже вдалося зібрали підписи 45 обранців. Також посадовець відповів на звинувачення попередника.

— Вони не вчать регламент міської ради, закони про місцеве самоврядування, статус депутата, де чітко написано, що кандидатури заступників мають право вносити і депутатська група, і окремі депутати, — зазначив Іван Марковський. — Тому ми не будемо робити нічого протизаконного. Що стосується заяв про рейдерське захоплення влади, то ніхто нічого не захоплює. Ніяких домовленостей між «Батьківщиною» та колишніми «регіоналами» немає, то була лише ситуативна більшість.

Водночас секретар міськради прокоментував ще одне рішення сесії, яке стосувалося змін до бюджету та викликало невдоволення в частини депутатів, зокрема в того ж таки Ігоря Волкова. Той заявив про конфлікт бізнес-інтересів, коли депутати зняли частину дотацій з міської лазні, співвласником якої він є, кошти, передбачені на будівництво вхідної арки в парк Ковалівський та шахово-шашкового клубу на його території, що також ініціював Ігор Волков.

— Нас чекають дуже важкі часи. Буквально через два місяці, коли вчителі підуть у відпустку, їм потрібно буде виплатити відпускні. Тому ми змушені шукати сьогодні кошти і витягувати їх із будь-яких дірок, для того, щоб могли утримувати навчальні заклади, дитячі садочки й медицину, — пояснив свою позицію Іван Марковський. — На лазню ми залишили 150 тисяч гривень, цього цілком достатньо, щоб там милася та категорія людей, які її відвідують.

Не оминули стороною і персональні зміни в міськраді. За словами Івана Марковського, міський голова Олександр Саінсус проігнорував законні вимоги депутатів та досягнуті раніше домовленості, не включивши низку «кадрових» проектів рішення до порядку денного четвергової сесії.

Раніше анонсувалося, що цього тижня Кіровоградська міськрада мала звільнити всіх заступників міського голови та перезавантажити склад виконкому. Хто ж конкретно може замінити нинішніх посадовців ні Іван Марковський, ні Олександр Саінсус не коментують, посилаючись на те, що жодних пропозицій до них поки не надходило. Винятком є лише посада першого заступника, на яку претендує депутат міськради від фракції «Батьківщина»–  Павло Топчій. З'явилися також чутки, які відправляють у заступники й екс-«фронтовика» Олексія Олійника. Але їх також не підтверджують.

Коли ж очікувати обіцяну «кадрову» сесію, поки незрозуміло. Єдине, що зміг анонсувати Іван Марковський, це скорочення працівників, яке найближчим часом очікується в міській раді.

— Не потрібен такий апарат громаді міста, і не потрібні такі величезні затрати на його утримання, – переконаний секретар міської ради. — Будемо проводити оптимізацію. Орієнтовно штат працівників буде скорочений на 25 — 30 відсотків.

На сьогодні відомо лише дві посади, які планують ліквідувати, — керівника апарату та одного з заступників міського голови.


Головне сьогодні