Працівники Донецького медичного університету, студенти та представники фірм-контрактерів обговорили причини виникнення конфлікту у виші та озвучили свої офіційні позиції під час сьогоднішньої прес-конференції, передає кореспондент Точки доступу.

Конфлікт виник через протести іноземних студентів, які нарікають на погану якість навчання та відсутність клінічної бази й бібліотеки, погані умови проживання у гуртожитках. Під час візиту до університету першого проректора Ігора Хрипаченка з’ясувалося, що під час перевірки вишу виявили фінансові порушення з боку фірм-посередників, які організували навчання іноземців. Проректор порадив іноземним студентам звернутися до правоохоронців та своїх посольств.

Представник однієї з найбільших фірм-контрактерів ТОВ «Українські освітні послуги», яка заключила договір з вишом, Олег Коротенко запевняє, що всі претензії та звинувачення від керівництва університету є безпідставними.

18 фірм-контрактерів заключили договори з медичним університетом і з 2016 року привезли до України 1708 іноземних студентів, це не заслуга університету. На сьогоднішній день не однієї письмової претензії від університету про перерахунок, або невиконання договору між університетом і фірмою-контрактером не надходило, - зазначив Олег Коротенко.

За його словами, університет не виконує єдину умову за договором – забезпечити високу якість навчання.

Є тристоронній договір між вишом, студентом та контактером, і у нас по кожному студенту є банківські виписки, також ми працюємо за державною ліцензією. Університет має право відрахувати студентів, які не заплатили за навчання, а цього зроблено не було, тому всі заяви представників університету голослівні, - зазначив Олег Коротенко.

Виконуючий обов’язки декана іноземного факультету Олександр Мухін зазначив, що керівництво вишу ніяк не реагувало на службові записки, які стосуються проблем філії університету. А навчання студентів відбувається в жахливих умовах.

У нас навчається студенти з 46 країн світу. Все, що створено у Кропивницькому, створено руками наших ентузіастів. Проректор Ігор Хрипаченко, який мав слідкувати за навчальним процесом, жодного разу не був у нашому місті. Бібліотеки у нашому закладі з першого року як не було, так і немає. Наше керівництво не хоче створювати клінічну базу, хоча медичні заклади міста йшли нам на зустріч, - прокоментував ситуацію Олександр Мухін.

Перший проректор Ігор Хрипаченко на прес-конференцію не з’явився, зазначивши, що поки триває аудит, йому немає що повідомити пресі. Натомість помічник ректора Донецького медичного університету Сергій Нестеров зазначив, що виш та студенти стали жертвами шахраїв.

Ректору погрожують, і це пов’язано з тим, що він не хоче миритися з корупційною схемою, яка  виникла на місцях між представниками фірм-контрактерів та представниками вузів. У нас виникли великі борги, а за відсутністю коштів проводити навчання дуже складно. Університет недоотримав 31 млн грн та 1 млн євро, - зазначив Сергій Нестеров.

До прикладу, повна вартість навчання за спеціальністю "медицина" для іноземних студентів становить 12 750 тис. дол, а за спеціальністю "стоматологія" 11 900 тис. дол.

Представник вишу зазначив, що університет готує документи на розірвання договору з ТОВ «Українські освітні послуги» і згодом буде звертатися до правоохоронців.

Натомість студентів вишу хвилює подальша доля іноземного факультету та доля кропивницької філії вишу зокрема.

Будь-які чутки з приводу того, що університет закриють, студентів відрахують або депортують, є безпідставними. І це офіційна позиція керівництва, - зазначив Сергій Нестеров.

Також помічник ректора повідомив, що по закінченню внутрішнього аудититу відбудеться ще одна прес-конференція, на якій університет надасть докази злочинної діяльності фірм-контрактерів.

Читайте також: Зниклу Діану Хріненко з Кіровоградщини нещодавно бачили у Дніпрі

Читайте також: Pецидивіст з Кіpoвoгpaдщини викpaв свoгo 12-pічнoгo племінникa (ВІДЕO)


Головне сьогодні