Косулю, єнотовидних собак та кошенят вивезли волонтери з Херсонщини у Кропивницький. Тепер вони житимуть у місцевому реабілітаційному центрі. У якому стані переселенці, постраждалі внаслідок підриву Каховської ГЕС, бачили журналісти Точки доступу.

Ці кадри затоплених вулиць на Херсонщині зафільмували волонтери з Кропивницького.

Затоплені вулиці

Через руйнування Каховської ГЕС, у водяній пастці лишилося чимало тварин.

Волонтери

Наступного дня активісти вже були в зоні екологічного лиха. Рятували тварин із допомогою місцевих волонтерів та за координації влади. За день вивезли п’ятьох єнотовидних собак, двох кошенят та косулю. Остання почувається найгірше.

Косуля

Керівник реабілітаційного центру Hippos Дмитро Попов розповідає, що навіть після крапельниці її стан лишається тяжким.

Так як мулова вода іде, вода, яка несе все – мул, бруд, будівельні матеріали…Ми бачимо прекрасну цю тварину, яка напилася цієї води як мінімум. Плюс іще шоковий стан, також бачимо в неї травми на голові.

Поряд із косулею у картонній коробці порятовані єнотовидні собаки. Тваринки активні й навіть намагаються кусатися.

Єнотовидні собаки

Це діти, зовсім діти, вони в дикій природі не виживуть, їм мати потрібна, ми їх із соски годуємо.

Тварини

Реабілітаційний центр працює у Кропивницькому близько трьох років. Відкрили його для занять іпотерапією дітей із вадами здоров’я. Через повномасштабну війну з’явилися й інші напрямки діяльності. Тепер тут ще й відновлюються психологічно і фізично військові, члени їх родин та переселенці. А ще тамтешні волонтери виходжують тварин із постраждалих територій.

Реабілітаційний центр

Волонтерка реабілітаційного центру Катерина Мельник сама переїхала у Кропивницький через війну. Із Харкова жінка привезла і свою конячку. Тепер доглядає за нею та іншими мешканцями контактного зоопарку. 

Іпотерапія

Звісно, тяжко – догляд і все – це час. З тваринами ми тут практично  цілодобово. Якби можна було ночувати в центрі, мабуть би, ночували. Найголовніше – це діло треба любити, по-іншому ніяк.

Коні

Нині у зоопарку близько десяти тварин із Авдіївки, Вінниці та Харкова. Є також тварини з-під Кропивницького та Західної України, які потрапили в складні життєві обставини.

Зоотерапія

Дмитро Попов показує улюбленця всієї команди "рядового Козю".

Оце рядовий Козя, він у нас із Авдіївки, ми його теж порятували, він в нас дуже велелюбний, дарує на сьогоднішній момент діткам радість, любов. Ми їх порятували з-під обстрілів разом із Сальвією – конячкою. А мама її загинула. 

Рогаті тварини

Доглядати за тваринами волонтерам допомагають небайдужі.

Я їх пою водичкою і махаю їм, щоб було повітря, а то косулі дуже важко дихається, – говорить відвідувач реабілітаційного центру Артем Дончевський.

Маленькі волонтери

Аміна й Аліна з Луганської області бавлять кошенят, евакуйованих з Херсонщини. 

Діти

Якщо собачка підбіжить до них, вони дуже сильно бояться, а так дуже лагідні, хочуть гратися, –  каже Аміна.

Кошеня

Евакуйовані тварини з Херсонщини і надалі житимуть в реабілітаційному центрі в Кропивницькому. У закладі сподіваються, що невдовзі до них доєднаються й інші порятовані чотирилапі. До слова, домашніх тварин із центру можна забрати додому. Анастасія Шульгіна повертається з екскурсії з кицею Шушою.

Шуша

Ми потрапили класом на екскурсію, більшість тварин тут дуже гарні, але ж всіх не заберемо, киця дуже сподобалася, вирішила забрати.

Киця

Волонтери реабілітаційного центру вже планують наступну поїздку в постраждалий регіон, але поки деталей не розголошують.

Читайте також: Лелека сидів біля торговельного центру в Кропивницькому: орнітолог розповів про стан птаха


Головне сьогодні