Більше 30% українців готові проголосувати за певну партію чи політика за гроші, про що свідчать дані опитування, проведеного після місцевих виборів в Україні.

Глава Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран на прес-конференції в четвер у Києві зазначив, що опитування проводилося з компанією VoxUkraine в 12 містах, всього було опитано 1 205 чоловік.

"Підкуп виборців на місцевих виборах був, і він зробив серйозну кореляцію на їх результати. 10-15% голосів впливали на результати кампанії ... опитування показало, що 32% українців потенційно готові продати свій голос. З цієї кількості 39% зізналися, що якщо візьмуть гроші, то ще подумають, чи голосуватимуть за цього кандидата, ще третина сказали, що гроші візьмуть, але проголосують за іншого кандидата ", - сказав він, передає "Інтерфакс-Україна".

І.Таран поінформував, що "ціна питання" - 500-650 грн.

"На Західній Україні в силу культурних та історичних традицій люди менше готові продавати голоси, тому поле для скупки менше і голос дорожче. На півночі і в центрі, де економічна ситуація гірше і рівень культури інший, поле для скупки більше і ціна одного голосу падає" , - сказав він.

Крім того, опитування показало, що 40% респондентів готові продати голоси за непрямий підкуп - побудовані кандидатами дитячі майданчики, подарунки школам.

"Ці місцеві вибори не стали чеснішими і краще. Люди голосують не так, як хочуть, на їх вибір фінансово впливають. І є загроза, що вибори, які відбудуться через кілька днів (другий тур виборів з обрання міських голів - ІФ), також будуть сфальсифіковані таким чином ", - прогнозує І.Таран.


Головне сьогодні