Вчені мають намір клонувати найстаріший дуб Білорусі - Цар-дуб, який росте недалеко від села Дубічно в Пожежінском лісництві Малоритського району.

Нещодавно науковий співробітник гомельського Інституту лісу НАН Білорусі взяв природний матеріал для клонування дуба - гілки з верхньої крони, які допоміг зрізати професійний альпініст-висотник. Якщо клонування пройде успішно, то молоді деревця - «дітки» Цар-дуба розійдуться по дендропарках Білорусі.

Вчений побував у дуба разом з експедицією, яку організував керівник брестського велоклубу «Радея» Валентин Болденков. Учасники поїздки перевірили і зміцнили «блискавкозахист» дуба, а також залишили послання з віршами майбутнім поколінням.

Лісничий Пожежінского лісництва Сергій Косинюк, що супроводжував гостей, розповів, що на території лісництва є два пам'ятника природи республіканського значення: Цар-дуб, вік якого 850 років (висота близько 46 метрів, в діаметрі дерево - 2,14 метра), і Дуб-патріарх , якому близько 700 років (висота 40 метрів, діаметр - 1,96 метра).

Крім них в в Малоритському районі пам'ятниками природи є також острівні ялинники на площі понад 13 гектарів і 2 лісових бука, яким по 150 років.

Цю інформацію опубліковано в офіційному виданні адміністрації Олександра Лукашенка.

Джерело: Советская Белоруссия


Головне сьогодні