Сьогодні,  9 грудня, у Міжнародний день боротьби з корупцією, КОВ ВБО "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД розповіла про заклади охорони здоров'я, які найефективніше працювали у системі електронних закупівель "Прозоро".

Таку інформацію з місця події передає кореспондент Точки доступу.

Володимир Бочаров-Туз, представник всеукраїнської благодійної організації, нагадав, що 1 серпня цього року перед міською радою була проведена акція, на якій активісти закликали всі медзаклади одягти халати з "прозорими кишенями", тобто робити всі закупки в системі "Прозоро".

Ми хочемо, щоб наша медицина перш за все була прозорою, хочемо знати списки ліків, які закуповуються за бюджетні кошти, – розповів Бочаров-Туз.

Олена Дмитренко, аналітик КОВ ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ", розповіла, що за 4 місяці роботи в системі "Прозоро" медичні заклади провели близько 300 тендерних закупівель на загальну суму близько 28 мільйонів гривень. Відсоток економії склав 8%, а це близько 2,5 мільйонів гривень.

Не всі медичні заклади проводили закупки в системі "Прозоро". Є лікарні, які закуповували товари навіть від тисячі гривень. Є такі заклади, які купували через систему продукти харчування, ремонтні роботи, але не ліки, – зауважила аналітик.

За її словами, лише одна лікарня у місті Знам'янка купувала знеболюючі "Морфін" через "Прозоро". Цей медзаклад за 4 місяці закрив уже 47 договорів на суму близько 2 мільйонів гривень.

Читайте також: Медичний флешмоб: лікарям Кропивницького запропонували одягнути халати з прозорими кишенями (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Головне сьогодні