У Молдові Національний центр по боротьбі з корупцією офіційно оголосив про затримання фігуранта скандальної справи про мільярдні розкрадання з трьох банків країни. Ним виявився чоловік співачки Жасмін, молдавський мільйонер Ілан Шор.

"Бізнесмен Ілан Шор доставлений сьогодні в центр в статусі обвинуваченого у справі про махінації навколо трьох банків", - повідомила журналістам прес-секретар НЦБК Анжела Старинська. Раніше мільйонер перебував у статусі підозрюваного.

Про зникнення грошей в трьох банках Молдови - Banca de Economii, Banca Socialа і Unibank - стало відомо в листопаді минулого року. Шор півроку був екс-главою адміністративної ради першого банку і є співвласником інших двох.

До аналізу ситуації у фінансових установах було залучено американське агентство Kroll. Однак звіт аудиторів виявився засекреченим. Він був зроблений в 33 копіях, на кожній стояли ім'я і посада того, кому вони призначені. Компанія Kroll, як запевняли в уряді Молдови, не дала згоди на публікацію звіту, щоб не зашкодити слідству.

У лютому правоохоронні органи Молдавії провели обшуки і допитали місцевих банкірів, свідчення дав і Ілан Шор. Але багато громадян Молдавії визнали хід розслідування занадто повільним і вийшли 3 травня на вулиці Кишинева, вимагаючи відставки керівництва країни і покарання винних у зникненні мільярда доларів з банків. Організатори запевняли, що зібрали 40 тисяч чоловік.

Після народних хвилювань голова парламенту Молдови Андріан Канду опублікував на своїй сторінці в Facebook засекречений звіт. На 84-сторінковому документі стоїть позначка "конфіденційно", проте Канду зазначив, що публікує доповідь "під свою відповідальність", оскільки "дискусії на цю тему набувають фальшиві акценти".

Джерело: Totul


Головне сьогодні