Щороку тривають дискусії, що подарувати до «жіночих» та «чоловічих» свят. У результаті жінки отримують зазвичай квіти, цукерки, прикраси, парфуми, а чоловіки — якісь елементи одягу, парфумерію, предмети гігієни, які одержали у народі загальну назву «мильно-рильне».

І щороку хоч хтось, та зітхне, що скільки можна дарувати труси й шкарпетки або невдало підібрані парфуми?

Журналісти НВ вирішили поцікавитися, що саме хочуть одержати в подарунок чоловіки й жінки — і що вони натомість одержують.

В публікації не вказані прізвища людей, які ділилися своїми мріями. Але, може, їхні розповіді надихнуть вас на правильний вибір подарунків.

Подарунки для жінок

Мені чоловік дарує ножі зазвичай, бо я їх люблю. Або ще зброю якусь (лук, арбалет). А на роботі дарують орхідеї, за якими я доглядати не вмію і вони в мене помирають через місяць. Дві орхідеї я намагалася вирощувати, але нічого не вийшло. Третю я оперативно передарувала кумі. Хай вона там живе. Краще за орхідеї та гелі для душу (їх теж дарують) дарували б сертифікати на купівлю чогось на свій вибір. В ідеалі у продуктові магазини, щоб на ці гроші я смачненького купила, що зазвичай собі не дозволяю. (Ганна, 30 років)

У відповідь на питання про День матері ця ж респондентка зазначила, що зазвичай дарують цукерки-рафаелки, бо вона їх любить, але хотіла б, щоб її родина один раз приготувала сама для себе їжу — і години на три пішла погуляти, залишивши маму вдома в спокої.

Мені дарують зазвичай те, що я хочу, бо у нас в родині прийнято казати ротом у вуха, що конкретно ми хочемо, — зазначила наостанок Ганна.


Ми живемо в такі часи, коли у багатьох людей мрії приземлені, якщо у тебе протікають черевики, ти будеш мріяти тільки про нову пару якісного взуття. І вона порадує тебе більше за все. У нас із мамою є традиція дарувати одна одній постільну білизну, моя мама дуже її любить. А ще ми даруємо одна одній подарункові сертифікати. Якщо ви даруєте людині гроші, вона їх може витратити на повсякденні потреби. Але подарунковий сертифікат дозволить людині обрати те, що вона собі зазвичай не дозволяє. Це можуть бути дорогі косметичні засоби, якісь аксесуари, гаманці тощо. Такий подарунок дозволить викинути те, що відслужило свій вік, але поки що не розсипалося — і вчасно замінити ту річ на якісну.

Мене дуже розчулювало, коли син на День матері приносив якусь біжутерію, косметику чи інші дрібнички. Він стежив, щоб я цим користувалася!

А про що б я мріяла на День матері? Мабуть, щоб діти зробили один раз генеральне прибирання та приготували їсти. Все, більше нічого не треба. (Леся, 35 років).

В момент опитування до Лесі прийшов її син, щоб поцікавитися, що треба дарувати мамі.

«Щось гарне, прояв душевної теплоти!» — почала пояснювати респондентка. «Зрозуміло, шкарпетки!» — витлумачив син і побіг у своїх справах.


День матері як свято не зауважую й сама, а от на 8 Березня від домашніх сюрпризів не чекаю. Троянди не люблю, прошу, аби дарували менш "пластмасові" квіти. Наприклад, з Дня закоханих у вазі досі стоять білі хризантеми. Щодо більш масштабних подарунків, то з сімейного бюджету виділяємо суму, на яку собі вже щось придивилася. Цього разу планую демісезонне взуття. З подругами, якщо і обмінюємося дарунками, то це або господарські дрібниці, такі як килимки, посуд, або косметичні витребеньки - гель для душа, скраб для тіла. За багато років вже знаємо, хто що любить. Сюрпризи люблять молодші, а мені підходить подарунок в грошовому еквіваленті. (Ірина, 35 років)


Ми ж з чоловіком восьме березня не святкуємо, бо воно ж в нашій свідомості, як радянське, а ми з ним стараємось уникнути всього радянського. На День Матері мама чекає чогось більш грандіозного, але обмежуюсь усним вітанням, і мене всі вітають усно.

Я квіти люблю.

Мені чоловік хотів на річницю квіти подарувати, але я красивих не знайшла, а некрасивих не схотіла. Мова не про вазони — їх мені взагалі важко підібрати, то дуже відповідальна штука, за ними потім доглядати треба, вони мають ідеально вписуватися в інтер’єр і до інших вазонів. Деякі потребують спеціальних ламп, обприскування. Я не є фанатом догляду за кімнатними квітами.

Ще чоловік вважає, що круто дарувати подію, поїздку кудись чи похід в хороший ресторан, я погоджуюсь.

Прикраси і парфуми теж вважаю гарним подарунком.

Мені ще реально подобається, як коханий парфуми обирає — пішли разом, вибереш такі, як тобі подобаються. І це правильно, краще, ніж потім просто тримати чи передаровувати ті, які мені подарували, а вони не подобаються. (Ксенія, 43 роки).


Я в тому віці, коли матеріальне не має великого значення. І я ще працюю, тому все, що мені треба, я можу купити. Єдине, що я дійсно люблю, коли мені дарують — це позитивні емоції. Діти дарують листівки, перемоги на змаганнях — і це дійсно приємно. Найкращим подарунком було б здоров'я всім людям і їм же сімейне благополуччя. Щоб всі були щасливі! (Катерина, 69 років).

Загалом же результати опитування свідчать, що найкращими подарунками є ті, про які жінки казали прямим текстом. А ще вони потребують банальної підтримки у побутових справах — настільки, що вважають допомогу гідним подарунком до свята.

Подарунки для чоловіків

По-перше, відзначимо тенденцію, що всі опитані чоловіки підтримують ідею святкування Дня батька. У подарунок вони сподіваються отримати від дітей насамперед увагу.

Олександр (64 роки) стверджує, що хотів би, щоб до нього приїхали всі діти.

Валерій (45 років) стверджує, що найкращим подарунком буде або зроблений своїми руками, або придбаний за зароблені дітьми гроші. Не треба, щоб подарунок був дорогим, важливо, щоб діти доклали особистих зусиль в процесі його підготовки.

Друга спільна риса — чоловіки переважно невибагливі у подарунках.

Зазвичай на чоловічі свята Валерію дарують чоловічу парфумерію, різні дрібниці і він коментує:

Головне, щоб було практично! А це все буде використане! Бо зараз не ті часи, щоб вимагати від близьких великих витрат!

Гарним подарунком він вважає посиденьки в чоловічій компанії. А на День народження іменинник взагалі може написати перелік, що він хоче — нехай друзі й родичі втілюють.

Ще один респондент, Андрій, стверджує, що зазвичай «чоловічі» свята відзначаються з корпоративними подарунками. І дарують всякі дрібнички на зразок чашок. А одного разу навіть подарували дорогу зубну щітку! Він же вважає гарним подарунком різноманітні приколи, аксесуари, вишуканий алкоголь.

А розмова з Ярославом, яка відбулася в публічному місці, викликала зацікавленість інших чоловіків, і вони накидали ще власні варіанти гарних та бажаних подарунків: шуруповерт, будь-які інші інструменти, а також все для автомобіля. Сам же Ярослав зазначив, що найприємнішим було б отримати будь який виріб, який дитина зробить своїми руками.

Нехай він буде найпростішим, але для мене буде найдорожчим, — підкреслив респондент.


Найпростіший спосіб дізнатися, чого хоче людина, яку ви збираєтеся привітати — поговорити з нею. Увага, як показало опитування, сама по собі є подарунком. І не соромтеся при нагоді розповідати про свої мрії. Це може підвищити шанси на їх здійснення!

І щедро даруйте близьким увагу. Щодня. Без приводу. Це так просто, але це зробить ваші стосунки значно кращими.

Читайте також: 


Головне сьогодні