У суботу, 7 вересня, у Малій Висці відбувся Фестиваль добрих практик громад Кіровоградщини, у якому взяли участь представники Бобринецької, Компаніївської, Новоукраїнської, Помічнянської, Новопразької, Смолінської та Дмитрівської об’єднаних територіальних громад, аби представити кращі практики співпраці з Програмою ДОБРЕ (Децентралізація приносить кращі результати та ефективність).

Обрали  Маловисківську громаду як господарів фестивалю недарма - саме тут була сформована перша ОТГ області, а відповідно - досвіду роботи з громадськістю тут найбільше. А ще у Малій Висці прекрасний парк, де й провели захід.

Фестиваль громад відкрили співорганізатори - Маловисківський міський голова Юрій Гульдас, керівник Програми ДОБРЕ Бері Рід та керівник проекту в спілці «Громадські ініціативи України» та Агенції сталого розвитку «Хмарочос» Сергій Ткаченко.

Ми запізнилися зі створенням громад десь на 25 років, - зазначив під час відкриття фесту Юрій Гульдас. - Ми б зберегли той потенціал, який нам дістався, адже громади були зацікавлені в розвитку регіону. А натомість приїжджали "варяги", у результаті тільки в Малій Висці зникли спиртзавод, молокозавод, цукровий завод. Вони поїхали, залишивши нам руїни, на яких ми розбудовуємо громади.

Незвичайні нагороди

Протягом всього фестивалю на сцену кілька разів виходили активісти з різних громад, які отримували відзнаки за свою ініціативу та її втілення.

Та найцікавішими відзнаками нагородили три громади - Маловисківську, Новоукраїнську та Бобринецьку.

Бобринецька громада була нагороджена за класичний випадок бюджету участі.

Новоукраїнська - за вміння знайти компроміс, тут для задоволення всіх зацікавлених сторін було проведено 4 громадські слухання!

Та найбільш вражаючі здобутки Маловисківської громади. Її нагородили за те, що у акціях громадської активності взяли участь 24% громадян! Цікаво, чи знайдеться колись громада, у якої активність населення буде вищою?

І чужому научайтесь...

Фестиваль все-таки був просвітницькою акцією.

Наприклад, проект Новопразької ОТГ "Котиколо" був присвячений розвитку велоспорту. Тут навіть голова громади сів на велосипед, а активісти розробляють веломаршрут для туристів!

А ще тут багато зроблено для безпеки людей, а особливо - дітей у селищі, розташованому на трасі. Облаштування пішохідних переходів, виготовлення флікерів зі світловідбиваючих матеріалів, які були вручені молодшим школярам, щоб ті начепили їх на одяг або шкільні наплічники. Це зробить дитину у світлі фар помітною здалеку в темну пору доби.

Компаніївська ОТГ продемонструвала проект захисту тварин. Тут активісти створили петицію щодо виділення коштів на стерилізацію безпритульних тварин та провели перший благодійний ярмарок, зібравши на ці цілі майже 2 тисячі гривень! А ще 5 тисяч було виділено на проект з бюджету ОТГ. Стерилізація однієї тварини (залежно від розміру) обходиться в суму від 300 до 550 гривень. Активісти й на фестивалі пропонували придбати сувеніри й "відчути задоволення від того, що ви допомогли тваринам". У подальшому в Компаніївці мають намір домогтися й обліку домашніх тварин. Цей проект важливий, адже показує, як розпочати боротьбу з великою кількістю безпритульних чотирилапих, які періодично поводяться досить агресивно. Все починається з малого - і безпека на вулицях починається з першої стерилізованої собаки.

Активісти також розробляли алгоритми вирішення наболілих проблем. Наприклад, зʼясувалося, що проблемою, яка обʼєднує всі населені пункти, є спалювання листя! І якщо штрафи - прерогатива органів влади, то активісти можуть займатися просвітництвом та пропагандою. І для цього всі засоби добрі - соцмережі, відеоролики, практична демонстрація використання компосту з листя на експериментальних ділянках тощо.

Було відпрацьовано чимало актуальних питань. У перервах між заходами, передбаченими програмою Фестивалю, його учасники могли насолоджуватися живою музикою маловисківських музикантів та сфотографуватися у фотозонах.

Приємне враження справляли ярмарки з крафтовими виробами - сирами, медами й продуктами переробки меду, милом, косметикою, свічками.

А під час обіду гості скуштували наваристу юшку та запашну кашу, яку приготували господарі та господині, що мешкають в селі Краснопілка, Паліївка, Вишневе, Олександрівка та ін.

Фестиваль був цікавим не лише фахівцям з розвитку громад, але й людям, які просто прийшли цього погожого вихідного дня в парк. Можливо, хтось з них отримав натхнення на реалізацію власних ідей.




Головне сьогодні