Українські фахівці сфери IT-простору, а також гості з-за кордону обговорили під час конференція iForum-2015, яка відбулася в Києві, перспективи розвитку IT-сегменту в умовах економічної дестабілізації в країні.

Учасники продемонстрували інтерес до того, що зараз хвилює всіх: де знайти гроші для розвитку та ідеї для виходу з кризи. А також – як нестандартно використовувати технології, щоб отримати максимальну користь для країни.

Спектр актуального застосування технологічних інновацій був досить широким, що наочно і продемонстрували учасники в Hi-Tech Zone. Це нововведення iForum-2015, що являє собою експозицію з вітчизняними IT-розробками, які можна використовувати в медичних, військових та інших цілях.

Традиційні для iForum 4 секції (Бізнес/Стартапи, Реклама, E-commerce, Технології) цього року були доповнені спеціальною волонтерською секцією і субконференцією iCity/Smart Cities Forum. Як показала практика, тема «розумного міста» сьогодні дуже затребувана. Очевидно, що управління сучасною муніципальною інфраструктурою з використанням електронних сервісів та засобів аналізу великих масивів даних може стати серйозною конкурентною перевагою у розвитку міст.

На конференції в цьому році було багато тематичних паралелей із ізраїльською моделлю розвитку країни. Йшлося, зокрема, про використання нових технологій у побудові держави і про підтримку підприємницької діяльності в рамках державної політики країни. На цю тему пройшов круглий стіл з послом Ізраїлю в Україні Еліавом Білоцерківським. Він розповів про те, як вибудувана взаємодія держави і стартап-екосистеми в Ізраїлі, які кроки були зроблені і які результати досягнуті. В рамках круглого столу учасники також обговорювали, що з цього досвіду можна використовувати в Україні.

«Гарячим» напрямком на iForum-2015 була тема стартапів, залучення інвестицій та взаємодії з інвесторами. За даними ведучого секції стартапів Дениса Довгополого, цього року на форумі були присутні представники 10 інвестфондів, 5 з яких – із Силіконової Долини.

З нового на iForum-2015 слід виокремити прем'єру міжнародної конференції SVOD-Europe. (Материнська конференція SVOD (Silicon Valley Open Doors) проходить в Силіконовій долині з 2005 року і збирає візіонерів світової індустрії технологічного бізнесу.)

98 доповідачів, 50 стендів компаній, і 6180 відвідувачів – така статистика популярності конференції цього року. Але вона не цілком відображає справжньої динаміки розвитку. iForum-2015 – це форум, проведений в екстремальному стані суспільства, акумуляція сил і ресурсів і вироблення загального напрямку руху.

– Можете собі уявити, який потенціал зростання є в нашій країні, - зазначив глава оргкомітету Олександр Ольшанський. – Подивіться на iForum-2015, який ми провели в нижній точці кризи. І уявіть собі, як це буде виглядати, коли країна з кризи вийде.

Довідкова інформація

Форум інтернет-діячів (iForum) – найбільша офлайн-конференція Україні та Східної Європи. Форум є громадським рухом, створеним групою ентузіастів, і присвячений проблемам розвитку Інтернету. Проходить щорічно у квітні, починаючи з 2009 року. У 2011 кількість учасників – 3743 осіб – було визнано рекордним для профільних оффлайн-заходів Уанету, в результаті чого iForum був визнаний Національним реєстром рекордів найбільшою конференцією в Україні. У 2012 році його відвідали 5576 чоловік, в 2013 – більше 7000, а в 2014 – близько 5 тисяч.


Головне сьогодні