Вчені встановили, що військові успіхи Чингісхана мали під собою серед іншого кліматичну основу.

Про це в інтерв'ю LiveScience розповіла один із авторів дослідження Емі Хессл, пише "Кореспондент".

Раніше вчені висували гіпотезу, що тривалі засухи і нестача корму для худоби після них стали причинами монгольських навал на сусідів. У новій роботі вчені встановили, що причини були абсолютно протилежні. Емі Хессл разом з іншими вченими запросили до Монголії для вивчення кліматичної історії регіону. Зокрема, вчені повинні були дослідити взаємозв'язок між пожежами та глобальним потеплінням.

Під час досліджень вченим вдалося виявити пустельний район, що утворився вздовж давнього лавового потоку, який нагадував "типовий американський Дикий Захід". За словами Хессл, у подібних посушливих місцях дерева живуть досить довго, а після загибелі розкладаються протягом тривалого часу.

У підсумку вченим вдалося виявити давні деревні останки. Як стверджують дослідники, виявлені фрагменти дозволили відновити інформацію про погодні умови у часи становлення монгольської імперії. Виявилося, що всупереч поширеній думці погода в часи завоювань Чингісхана була гарною.

Вчені вважають, що сприятливі погодні умови, швидше за все, допомагали завойовникам - монгольським коням потрібна була величезна кількість трави. "Якби погода була поганою, то нестача продовольства для коней позбавила б завойовників мобільності", - зазначає Хессл.


Головне сьогодні