Другий етап декомунізації у Кіровограді завершився перейменуванням низки вулиць. Однак прибрати в місті всю комуністичну символіку так і не встигли. Її небагато, однак швидко позбутися серпів, молотів та всього, що нагадує про Компартію, виявилось не так просто.

Там же,  де радянську атрибутику таки прибрали, м’яко кажучи естетикою і не пахне. Наприклад, ось це залишилося на приміщенні обласної ради збоку вулиці Дворцової на місці дошки із зображенням Леніна та нагадуванням, що вулиця була названа на його честь. Більше схоже, що дошка піддалася не декомунізації, а звичайнісінькому вандалізму. 



А це вже стела з Леніним у центральному сквері Кіровограда. Її декомунізували по- особливому: зображення комуністичного вождя просто закрили ось такими дошками, а викарбувані фігури серпа та молота повідбивали. 


Правда, в міській раді вже визнали, що така декомунізація стели не є прийнятною. 

- Мені треба висококласне, високохудожнє, високоархітектурне рішення. Не те, що я щитами позабивав і все поставив на реконструкцію. Я виконав вимогу закону про декомунізацію, питань немає, але це центр міста. Це наше обличчя, воно повинно бути сучасним, воно повинно бути неповторним і не спотвореним, - наголосив на одній з апаратних нарад міський голова Кіровограда Андрій Райкович. 

Поки що саме в центрі Кіровограда залишається найбільше радянської символіки. Далеко й ходити не треба. На верхівках колон приміщення міської ради до цього часу викарбувані серпи та молоти.



- Ми ж не можемо просто взяти молоток, збити,  і воно буде просто стояти в такому напіврозваленому вигляді. Треба знати, що буде на фініші. Для цього потрібної розглянути пропозиції від художньо-архітектурної ради, а потім вже обрахувати кошторис, визначити виконавця робіт. Я думаю, що питання стосовно комуністичної символіки на архітектурних об’єктах будуть вирішенні протягом цього року, - повідомив начальник відділу з  питань внутрішньої політики Кіровоградської міськради Сергій Запорожан. 

Зірки, молоти, елементи гербу СРСР та все, що нагадує про епоху комунізму, є також на приміщенні колишнього готелю «Україна» 



та на інших будівлях, які тепер є приватною власністю і розташовані по Великій Перспективній, Дворцовій чи, наприклад Ельворті. 





І хоча ця атрибутика в очі не кидається, бо викарбувана під дахами, під декомунізацію вона має підпадати. Особливо, якщо вбудована радянська символіка вже сама почала обвалюватися. Як це, зокрема, відбувається на приміщенні, яке належить обласній раді. 



- На жаль, таким чином були запроектовані будівлі, що ця символіка викладена певними будівельними матеріалами. До того ж вона в окремих випадках знаходиться в дуже недоступних місцях. Тобто необхідно або висотні крани, або якісь інші засоби, щоб її прибрати, - так пояснив, чому досі не змогли позбутися  серпа, молота та радянської зірки начальник управління комунальним майном Кіровоградської облради Андрій Шепель. 

Однак в облраді обіцяють, що вихід знайдуть. Можливо, тоді нарешті приберуть і ось цей малюнок на приміщенні палацу культури імені Компанійця. Поки що зображення нагадує кіровоградцям, що «вся власть належить совєтам». 



І це на 25-му році незалежності!

- По кожному об’єкту ведеться зараз робота. Там, де радянську символіку неможливо буде зняти або знищити, можливо, буде прийняте рішення закрити її банерами соціального характеру, соціальною рекламою. Я думаю, десь протягом місяця ми цю роботу маємо завершити, - зазначив Андрій Шепель. 

Окрім радянської символіки, по Кіровограду є також чимало пам’ятних дошок, які так чи інакше нагадують про епоху комунізму. Ось ця, наприклад, зі згадкою про СРСР та Будьонного висить на приміщені спортклубу «Зірка». 


А ось така досі знаходиться на фасаді міської ради. Низку подібних їм можна зустріти на житлових старобудовах міста.  


- Ці таблички підпадають під дію законів про декомунізацію, і наразі іде процес їхньої інвентаризації. Ці таблички буде інвентаризовано, буде визначено, яка з них стоїть на обліку і має інвентарний та охоронний номер, які не мають відповідної атрибутики. Уже складений перелік згодом ми розглянемо на топонімічній комісії і рекомендуємо проект рішення виконавчого комітету про їх демонтаж, - повідомив начальник відділу з  питань внутрішньої політики Кіровоградської міськради Сергій Запорожан. 

Радянською символікою на різні смаки обвішані ворота від території заводу «Червона Зірка». Тут і нагадування про Жовтневу революцію, і герб колишнього СРСР. Власники підприємства прибирати цю атрибутику поки не поспішають. 





Те ж саме можна сказати й про кафе в центрі міста, в якому годують та поять кіровоградців в атмосфері комунізму. Наскільки законно проводити діяльність з такою символікою, питання відкрите. 



- Ми сподівалися, що суб’єкти підприємницької діяльності, в назвах або товарних знаках яких є комуністична символіка, здійснять самостійні кроки по зміні і її вилученню з використання. На жаль, ми не бачимо активної зацікавленості в цій сфері збоку підприємців, тому, очевидно, з часом, коли основний масив роботи ми зробимо, будемо звертатися з листами до конкретних суб’єктів підприємницької діяльності, щоб вони внесли зміни, - розповів Сергій Запорожан. 

На декомунізованих на папері понад сотні кіровоградських вулиць продовжують висіти таблички з попередніми, забороненими вже назвами. 



Скільки коштуватиме їхня заміна, в міській раді поки не рахували. Кажуть, що зроблять це за кілька місяців. 

- Коли ця сума буде обрахована, можна буде за підсумками першого півріччя під час внесення змін до бюджету на 2016 рік визначити певну суму на здійснення цієї роботи, на заміну табличок. Якщо ця сума буде дуже суттєва і міський бюджет не зможе виділити цього року, я думаю, нічого страшного не буде. Цю суму можна розділити на 2 роки: 16-й і 17-й бюджетні роки. Спочатку таблички можна встановити на початку вулиць, перехрестях, а в середині, то вже можна потім, - зазначив Сергій Запорожан. 

Не рахували поки, скільки коштуватиме й демонтаж пам’ятників комунізму. Ось такий монумент, зведений за радянських часів, без жодних надписів, проте з червоною зіркою, навіть після другого етапу декомунізації продовжує стояти у Кіровограді в мікрорайоні «Шкільний». 


Також у місті до цього дня не вирішили, що робити з постаментом від поваленого пам’ятника Кірову на центральній площі. На його місці планували встановити пам'ятник Героям Майдану (нині використовується, як обеліск), але, наскільки відомо, до цього часу навіть ескізів ніхто толком не розробляв.


У Харкові на демонтаж аналогічних залишків від пам’ятника Леніну виділили 1 мільйон 700 тисяч гривень. Коли і за які кошти декомунізують головну площу Кіровограда, покаже час. 

 


Головне сьогодні