Український інститут національної пам’яті пропонує міській владі призупинити роботи із встановлення надгробків на Алеї Слави Героїв АТО у Кіровограді на Рівненському кладовищі до завершення Відкритого всеукраїнського конкурсу на визначення проекту типового надгробка для увічнення пам’яті загиблих в АТО.

Відповідний лист надійшов на ім’я секретаря міської ради Івана Марковського, повідомляє офіційний сайт КМР.

У листі також мають місце звинувачення на адресу комунального підприємства “Ритуальна служба – спеціалізований комбінат комунально – побутового обслуговування” щодо відсутності консультацій із громадськістю при встановленні надгробків на військовому цвинтарі.

- Яким буде майбутній Меморіал вирішуватимуть рідні і близькі загиблих кіровоградських воїнів, - прокоментував Іван Марковський пропозицію Інституту національної пам’яті. - Проект Меморіалу почесних воїнських поховань у Кіровограді двічі обговорювався під час зустрічей з рідними воїнів. Експертизу проекту робила архітектурно – будівельна рада. Сам проект відразу був виставлений для публічного обговорення на офіційному сайті Кіровоградської міської ради. Проектний інститут максимально оперативно вносить зміни за пропозиціями як членів родин воїнів, так і професійних архітекторів.

Із наступного тижня на Алеї Слави планувався початок робіт з облаштування місця поховання, повідомив секретар міської ради.  Загалом, за словами Івана Марковського, міська влада планує будувати за кошти бюджету всі спільні конструкції, стелу, здійснювати благоустрій і озеленення території Меморіалу, а, власне, надгробки обирають рідні, а міська рада компенсує їм усі витрати на їх встановлення.

- Враховуючи пропозицію, що прозвучала в листі Інституту національної пам’яті, а також той факт, що багато громадських організаацій теж звертаються до міської влади з вимогою не затягувати спорудження Меморіалу, ми знову зберемо родини безпосередньо на місці поховання, щоб розставити усі крапки.


Головне сьогодні