Постанова Кабінету міністрів України, відповідно до якої переселенці з тимчасово окупованих територій України або із зони проведення антитерористичної операції зобов`язані повідомляти у 10-денний термін органи Державної міграційної служби (ДМС) про зміну фактичного місця проживання, дискримінує права переселенців, а також порушує закони України і міжнародні норми.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили правозахисники, на думку яких ця норма є штучним бар`єром для отримання переселенцями матеріальної допомоги від держави.

На думку учасників прес-конференції, постанова Кабміну суперечить нормам Конституції України і законів України і порушує права громадян України на свободу пересування.

За словами директора адвокатського центру Українського Гельсінського союзу з прав людини Бориса Захарова, якщо людина у 10-денний термін не повідомляє ДМС про зміну місця фактичного проживання, то її довідка про узяття на облік перестає діяти.

«Якщо вони вчасно не реєструватимуться, то дія їхньої довідки припиняється. Таким чином, держава намагається не виплачувати кошти переселенцям і зменшити витрати бюджету», - сказав юрист.

За його словами, дуже багато людей через норми цього документа потрапляють у скрутне становище, і будуть позбавлені права одержувати допомогу.

Крім того, Захаров зазначив, що щомісячні перевірки, які відповідно до постанови повинна проводити міграційна служба, фактично прив`язують переселенців до місця їх проживання.

«Як можна прив`язувати людину постійно проживати в одному місці? Це порушує Конституцію України, це порушує законодавство, закон про свободу пересування», - сказав він.

Юрист організації «Крим SOS» Вікторія Савчук зазначила, що обов`язок внутрішніх переселенців повідомляти органи соцзахисту і ДМС про кожну зміну свого місця перебування можна порівняти із заходами, які вживають правоохоронні органи у кримінальному процесі.

«Такі зміни - дискримінаційні і суперечать положенням міжнародного законодавства. Наприклад, протоколу №4 Конвенції Ради Європи про захист прав людини», - сказала Савчук.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства соціальної політики, сукупна допомога внутрішньо переміщеним особам на оренду житла і комунальні послуги становила 528 млн грн, включаючи 170 млн грн, виплачених за січень 2015 року. Допомога вже виплачена 240 тис. сімей. За даними міністерства, кількість вимушених переселенців, зокрема із зони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, досягла мільйона осіб.

У жовтні 2014 року Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції. Надання грошовій допомоги таким особам пов`язане з необхідністю покриття витрат на проживання.


Головне сьогодні