Багаторічні спроби відродити в області буровугільний комплекс не принесли позитивних результатів, визнав вчора під час наради очільник Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко.

За словами посадовця, галузь фактично припинила своє існування. Проте, враховуючі події на Сході України, де під контролем сепаратистів та російських окупантів залишилися до 70% вугільних шахт гостро постає питання щодо забезпечення енергоносіями електростанцій, котелень та жителів побутовим паливом. У зв’язку з цим, набуває актуальності питання щодо початку промислового видобутку бурого вугілля. – Ми повинні знайти у цьому питанні нові підходи, відпрацювати для нашого регіону нову енергетичну стратегію, своєрідну "дорожню карту" розвитку енергетики, - наголосив очільник області.

Чи не єдиним шляхом відродження буровугільного комплексу на сьогодні є залучення ефективного власника, який інвестуватиме кошти у виробництво Але, визнає Сергій Кузьменко, ця проблема є надзвичайно складною.

Одним із найболючіших питань для області залишається величезна заборгованість підприємств буровугільної галузі перед своїми працівниками, що, за словами радника голови облдержадміністрації Віктора Серпокрилова, становить близько 75% усієї заборгованості на підприємствах області.

Тому, на переконання Сергія Кузьменка, перший крок, який у майбутньому має зробити інвестор, який візьметься за відновлення Костянтинівського буровугільного розрізу – це виконати соціальні зобов’язання перед працівниками підприємства, зокрема, виплатити їм борги із зарплати.

Олександрійський міський голова Степан Цапюк повідомив, що у переробці бурого вугілля серйозно зацікавлені китайські бізнесмени, які пропонують побудувати на базі Костянтинівського буровугільного розрізу теплову електростанцію на 3 енергоблоки потужністю у 370 МВатт кожний.

Керуючий санацією ПРАТ "Енерговугілля" Ігор Лавренов повідомив, за попередніми оцінками зарубіжних експертів, запаси бурого вугілля на Костянтинівському буровугільному розрізі становлять близько 42 млн. тонн.

Перед цим необхідно відкачати технологічну воду з кар’єру, а це не менше трьох років. До промислової розробки розрізу можна буде приступити лише через п’ять років, щорічно видобуваючи 1 млн. тонн вугілля.

За матеріалами сайту Кіровоградської ОДА.


Головне сьогодні