Фракцію комуністів у Верховній Раді залишили 6 депутатів.

Про це спікер ВР Олександр Турчинов оголосив на засіданні сесії парламенту сьогодні, 1 липня, пише «Українська правда».

Він зачитав відповідні заяви Володимира Кудрі (Олександрія), Олександра Зубчевського, Василя Самойленка, Олександра Голуба, Сергія Гончарова, Олександра Присяжнюк.

Що стосується припинення існування фракції, Турчинов пояснив, що, згідно з доповіддю регламентного комітету, «мінімальна позиція діє винятково по відношенню до депутатських груп».

Спікер запропонував внести зміни до регламенту і тоді об'єктивно винести рішення з цього питання.

Турчинов порадив депутатам «замість кричати, вносити відповідний проект» — спікер висловив готовність поставити його на голосування.


У жовтні 1989 року Генеральний секретар ЦК КПРС СРСР Михайло Горбачов домігся призначення на посаду першого секретаря ЦК Компартії України свого протеже Володимира Івашка. У квітні 1990-го Івашка обрали ще й головою Президії Верховної Ради України. Але обидві посади він обіймав недовго. Вже влітку 1990 року він переїхав на роботу до Москви. Компартію очолив Станіслав Гуренко, а на посаді спікера парламенту Івашка змінив другий секретар ЦК КПУ Леонід Кравчук. За іронією долі саме Кравчук — як голова Президії Верховної Ради України — підписав не лише Акт проголошення незалежності України, але й документи про припинення діяльності, а потім і заборону КПУ у серпні 1991 року.

У травні 2014 року Міністерство юстиції звернулося до Генпрокуратури та СБУ з проханням розслідувати діяльність Комуністичної партії України з приводу можливої причетності цієї політичної сили до злочинів проти держави.


— Це було обдумане рішення. Він і радився, і говорив, що в даній ситуації, в тому, що робиться в країні, він не може бути гвинтиком і «вічним опозиціонером», як він висловився, — прокоментувала «Моїй Олександрії» помічник-консультант Володимира Кудрі Вікторія Ставицька. — Він каже: «Просто бути в опозиції, нічого не вирішувати — я не можу. Є питання, які треба підтримувати, за які треба голосувати, і це буде моя тверда позиція».

Ставицька відзначила, що вихід із фракції не означає зміну ідеології. Кудря залишається комуністом, членом КПУ.

За словами Ставицької, вихід із фракції решти п'яти депутатів пов'язаний із тією ж причиною — бажанням голосувати самостійно.

— Мовчазне сидіння — це не означає брати участь у будівництві нашої держави. Я вважаю, що це гідний чоловічий вчинок, — сказала Ставицька. — Проявити сміливість і нічого не боятися — це достойний вчинок. Тим більше, Голуб — ідеолог, і він теж не підтримав позицію мовчання.


Головне сьогодні