Підозрюваній у хабарництві керівниці аспірантури льотної академії, що у Кропивницькому, обрали запобіжний захід у Ленінському районному суді. Напередодні Точка доступу писала, що жінку затримали працівники  СБУ.

підозрювана Галина П. завідувачку аспірантурою льотної аакдемії у Кропивницькому підозрюють у вимаганні і отриманні хабаря

Підозрювана Галина. Фото: Точка доступу

Обличчя підозрюваної Галини П. її захисниця Аліна Турта поросила не показувати. Розповіла, що у її підзахисної хороша репутація. Окрім того, що жінка працює в льотній академії, також веде підприємницьку діяльність, зареєстрована як ФОП. Основний вид діяльності – консультування з питань комерційної діяльності і керування. Підозрювана є незалежною лідеркою бізнес-групи, директоркою в індустрії краси однієї з косметичних компаній.

прокурор Юрій Стах говорить, що завідувачка аспірантури льотної академії вимагала неправомірну вигоду у вступників

Прокурор Юрій Стах. Фото: Точка доступу 

Прокурор Юрій Стах розповів, що в прокуратуру із заявою стосовно вимагання хабаря за вступ в аспірантуру звернулись двоє вступників. З їх слів, керівниця аспірантурою Галина П. з кожного вимагала 300 доларів. Просив суд обрати підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внести заставу у розмірі пів мільйона гривень.

7 серпня 2023 року один із вступників за вказівкою підозрюваної прийшов до її службового кабінету, де заповнив документи для вступу. В ході розмови підозрювана, реалізуючи свій злочинний умисел на отримання неправомірної вигоди, висловила вимогу надати їй 600 доларів. Через три дні вступник знову прийшов до підозрюваної і передав першу частину неправомірної вигоди – 11 500 гривень.

Після цього, зі слів прокурора, Галина П. сказала вступнику, що другу частину хабаря слід принести до здачі вступних іспитів – 16 серпня – і визначила дату. Під час отримання іншої частини хабаря, 15 серпня,  у розмірі 11 500 гривень, жінку затримали.

адвокатка підозрюваної у хабарництві Галини П. Аліна Турта

Адвокатка підозрюваної Аліна Турта. Фото: Точка доступу 

Підозра прокурора – необґрунтована. Про це сказала адвокатка підозрюваної Аліна Турта. Розповіла, що її клієнтка є членкинею вибіркової комісії для вступників. До неї входять ще 10 інших представників. Тому пані Галина не ухвалює одноосібно рішення щодо вступу чи не вступу абітурієнтів у навчальний заклад.

Слід додати, що вступники, які написали заяву в прокуратуру, мали на меті вступити на спеціальності, в яких підозрювана не є членкинею вибіркової комісії. Вона була призначена на спеціальність 0.11, а вони вступали на іншу спеціальність. Тож вона жодним чином не могла впливати на рішення щодо їх вступу чи не вступу.

Суд просила обрати для своєї клієнтки запобіжний захід, не пов'язаний з обмеженням волі. Аргументувала тим, що її клієнтка доглядає батьків похилого віку, які живуть у сусідньому будинку і допомагає доньці опікуватись двома онуками віком 5 років і 5 місяців.

Після виступів адвокатки і прокурора суддя Катерина Юр’єва запитала у підозрюваної, чи хоче вона щось додати. На що Галина П. відповіла:

Я не визнаю свою провину. Цілком погоджуюсь з позицією моєї захисниці.

Після цього суддя пішла в нарадчу кімнату. Ухвалила таке рішення.

суддя Ленінського районного суду у Кропивницькому Катерина Юр’єва оголошує ухвалу підозрюваній у хабарництві завідувачці аспірантурою льотної академії

Суддя Катерина Юр’єва. Фото: Точка доступу 

Застосувати до підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Визначити заставу у розмірі 214 тисяч гривень.

Після судового засідання адвокатка підозрюваної Аліна Турта відмовилась коментувати, чи вноситимуть заставу. Прокурор Юрій Стах сказав, що чекатиме повний текст ухвали, після чого визначить, чи оскаржуватиме рішення судді. На апеляцію має 5 днів. Додав, що у разі доведення вини Галини П., їй загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права займати певні посади з конфіскацією майна.

Читайте також: Захист від мобілізації за 8 тисяч доларів: на Кіровоградщині затримали посадовця ДСНС


Головне сьогодні