Серію робіт "Портрети сучасників на тлі війни" створюють у Кропивницькому. За моделей художникам зокрема волонтери, військові, медики, рятувальники. Так у кропивницькому музеї розширили артпроєкт із десятирічною історією "Художні студії". Про мистецтво, яке не зупиняють жодні обставини, розкажуть журналісти Точки доступу.


Поговорити, обмінятися досвідом і закарбувати на полотні обличчя сучасників війни. Проєкт "Творчі студії" реалізують в художньо-меморіальному музеї імені Олександра Осмьоркіна в Кропивницькому. Найтяжче митцям далися портрети воїнів. Ці роботи художники створювали просто в лікувальному закладі.

Спілкуватися і малювати портрети воїнів, в очах яких відображається весь той біль, і водночас вся та мужність, така властива їм рішучість  – це нелегко. Мені здається, все це видно на портретах. А це художники самі себе малювали. Цікаві підписи, які залишають: 91-й день війни, художники малюють портрет на тлі війни, – гортає роботи директорка художньо-меморіального музею імені Олександра Осмьоркіна Віта Чернова.

Щоразу митці обирають нову натуру – своїх колег-художників, журналістів, краєзнавців, працівників музею та інших закладів культури, талановиту молодь. Цього разу малювали волонтерок Оксану Червоную та Вікторію Касьянову. Кропивничанки зізнаються, що не звикли сидіти нерухомо, але готові потерпіти, адже дуже хочуть подивитися, що у результаті вийде.

Завжди цікаво подивитися, як тебе сприймають люди. Так як ти сам себе бачиш в дзеркалі, то ти ж не такий зовсім, – говорить Оксана Червоная.

У кожної людини є свої характерні особливості. В когось цікава взагалі фігура – образ, комусь цікаво заглянути в очі, десь в посмішку. Іноді такі цікаві люди зовні, от вони нагадують типажі якихось козаків, наприклад, – говорить кураторка проєкту, завідувачка відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв Ольга Краснопольська.

Всі люди, яких ми малюємо, вони є, ну, так склалося, учасниками цієї війни. Незалежно від того – це військові, це лікарі, це волонтери, це музиканти…Був досвід, ми малювали хлопчика, він чемпіон по шахам, і в українських чемпіонатах, і в міжнародних чемпіонатах брав участь. Фактично, війна його майбутнє вибудовує по-новому. Тепер його життя буде не таким, яким могло б бути, – коментує заслужений художник України, куратор проєкту  Андрій Надєждін.

Працюють художники в різних техніках. Використовують пастель, акварель, маркери, вугілля, олівець. Воліють не лише передати портретну схожість, а й показати особистість.

Для нас важливо створити художній образ цієї людини. І під час війни я весь час думаю про таких людей. Це саме ті люди, які заслуговують на повагу і на нашу дяку за те, що вони роблять для того, щоб ми жили у мирі, – говорить художниця Людмила Демиденко.

У музеї розповідають, що в роки Другої світової війни художник Олександр Осмьоркін активно працював у майстерні оборонного плакату "Вікна ТАРС", створив серію портретів військових льотчиків, оформив театральну виставу, написав низку картин. Саме цей біографічний факт живописця спонукав науковців закладу відновити мистецький проєкт "Художні студії", а нині реалізовувати його за темою, яку визначило саме життя.

Проєкт є своєрідною школою образотворчого мистецтва і платформою для спілкування творчої молоді. В цьому році його присвятили 130-річчю з дня народження Олександра Осмьоркіна, проєкт мав проводитися систематично кілька разів на місяць. У лютому захід встигли провести двічі, а 24 лютого запланували творчу зустріч із художником-ветераном АТО Ігорем Поповичем. Але вона так і не відбулася…

Народився проєкт у далекому 2012-му році. Нині ми вирішили проводити його в новому форматі. Коли художники прийшли до музею 31 березня, якось мимоволі народилося нове дихання цього проєкту за такою темою як "Портрети сучасників на тлі війни", – розповідає директорка музею Віта Чернова.

Музейні "Художні студії" – відкрита мистецька акція. Долучитися до неї можуть усі, хто любить мистецтво.

Саме в такі складні часи мистецтво має жити для того, щоб майбутні покоління бачили наше сьогодення, щоб вони все це відчували. Якщо загине мистецтво, то тоді ж немає заради чого жити. Наша місія – передати не лише внутрішні відчуття, а, мабуть, і зовні показати цих людей, – каже дизайнерка Юлія Тарасова.

У музеї зазначають: історія людства демонструє, що творче життя не зупиняється за жодних обставин, бо навіть в найтемнішу годину знайдеться промінь світла. Та й з ворогом можна боротися мистецтвом, яке у всіх його проявах є чудовою мотивацією у житті.

У серпні, до Дня незалежності, художні роботи об’єднають у виставку і презентують громаді. У "Художніх студіях" вже взяли участь близько двох десятків натурників і натурниць.

Читайте також: Скелелазіння, рухливі ігри та краєзнавство: у Кропивницькому відкрили школу туризму (ФОТО)

Фото: Григорій Зуб 


Головне сьогодні