Сьогодні, 26 січня, на центральній площі Новомиргорода зібралися учасники акції протесту. Загал турбувало підняте у соцмережах питання щодо нарахування премії голові Новомиргородської ОТГ Ігорю Забажану та іншим працівникам міської ради.

Рішення про преміювання прийняв депутатський корпус громади на своїй першій сесії у грудні 2020 року.

На акції протесту депутат міськради Іван Богданюк озвучив три основні вимоги:

  • скасувати рішення про преміювання. За нього тоді проголосували не всі з двадцяти шести обранців - п’ять не підтримало цю ініціативу;
  • з 4,2 млн грн - а це попередньо утворений фонд на премії працівникам Новомиргородської ради - 3,5 млн грн закласти на інші потреби. По-перше, утворити резервний фонд на випадок нещасних, стихійних чи інших лих. По-друге, придбати новий автомобіль "швидкої". 700 тисяч гривень залишити на премії трудовому колективу ради;
  • створити при депутатській бюджетній комісії раду з трьох представників громадськості. Ім’я одного з них назвали публічно – Дмитро Мостовий, кандидатури двох інших будуть визначені в подальшому.

Виступаючі у зверненнях до спільноти торкалися й інших проблем. Говорили про увагу до подальшого працевлаштування учасників бойових дій на рідній території, про ситуацію з медициною та її тотальним зубожінням, про освітні негаразди.

Одним з побажань, висловленим ще на початку зустрічі, була присутність на акції протесту представників місцевої влади, самого голови Новомиргородської ОТГ, аби зрозуміти позицію іншої сторони та дотримати норм конструктивного діалогу.

Скільки отримуватимуть працівники міської ради?

На виконання вимог протестувальників ми звернулися з питаннями про преміювання до міського голови Ігоря Забажана. І він озвучив такі цифри:

Відповідно до постанови Кабміну, яка встановлює оклади державним службовцям, наразі оклад начальника відділу у міській раді (не "чистими на руки") становить 6700 грн, головний спеціаліст має оклад 5100 грн, міський голова — 12 тисяч.

Міський голова Новомиргорода Ігор Забажан

З урахуванням рангу, вислуги (у кого вона є), надбавки та премії після вирахування податків "на руки" у міській раді будуть отримувати середні по області суми:

  • начальники відділу - 12-13 тисяч гривень;
  • головний спеціаліст - 8-9 тисяч гривень;
  • міський голова буде отримувати "на руки" 32 тисячі гривень, враховуючи всі доплати.

Середня зарплата по міськраді ("на руки") - 10289 гривень. Для порівняння — середня зарплата по освіті становить 10160 грн, по первинній медицині - 10656 грн.

За словами міського голови, сума 4,2 мільйони завищена протестувальниками майже в 2 рази. В дійсності фонд преміювання з урахуванням податків становить 2,4 млн грн, без урахування податків ця сума – 1,9 млн грн на рік:

На перший погляд ця цифра досить велика, проте у міській раді 133,25 штатних посад. Розділіть суму 1,9 мільйони на 12 місяців і потім на кількість людей, які отримують цю премію — на руки виходить небагато. Середня щомісячна премія на 1 працівника 1191 гривня.

Міській раді зараз передані всі функції щодо керування громадою. І 80% вакансій наразі незаповнені! — підкреслює Ігор Забажан. — Приходьте, пропонуйте свої послуги! Отримуйте високі зарплати!

Ті працівники, які працюють зараз у міській раді, викладаються на повну потужність. Працюють фактично без вихідних і вдома ночами доробляють те, що не встигли зробити протягом робочого дня.

Економія коштів на зарплати керівного складу по Новомиргородщині у 2021 році колосальна. Раніше у нас було 50 керівників територій — сільські голови, голова РДА, голова райради, заступники... І отримували вони зарплати непогані, були сільські голови з зарплатами 20-23 тисячі гривень. Зараз на одну з найбільших громад в Україні ми залишили шість керівників — міський голова, три заступника, секретар міської ради та керуючий справами. Більше того, дві посади заступників поки що вакантні.

Як розповів Ігор Забажан, весь конфлікт пояснюється далеко не турботою про громаду — один з організаторів хотів бути радником на платній основі. Але міська рада на платній основі набирає не радників, а працівників. 

Ми не можемо дозволити собі наразі платити радникам. Я відмовив. Наостанок зазначу, що на першій сесії міської ради при формуванні бюджету відразу було міським головою запропоновано у подальшому після формування структури зробити глибокий аналіз кожної галузі, провести процес реформування. Де буде недофінансування - під час уточнення бюджету це буде враховано. Проблеми ветеранів також будуть вирішуватися — буде окремий відділ, окремий фахівець, який працюватиме для вирішення проблем цієї категорії. Ветеранів у нас чимало, і не тільки тих, хто брав участь в АТО/ООС. Ми будемо працювати для покращення життя людей у громаді.

Читайте також: Кіровоградщина: як працювали депутати на сесії обласної ради (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Фото на обкладинці - скріншот з відеотрансляції "Суспільне. Кропивницький" акції протесту у Новомиргороді


Головне сьогодні