За підсумками робочого візиту міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка у Кропивницький, який відбувся минулого тижня, виокремили декілька напрямків роботи.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обладміністрації Олег Рибальченко, передає кореспондентка Точки доступу.

Впровадження політики героїв

Нам усім треба підготуватись до збільшення потужностей лікування поранених військовослужбовців. Важливий аспект – комфортні умови перебування пацієнтів у медзакладах спроможної мережі, – розповів Олег Рибальченко.

Окремим напрямком реалізації політики героїв є система реабілітаційної допомоги.

Кожна громада має розуміти, у який заклад направити ветерана чи іншого пацієнта – не військовослужбовця, де йому нададуть кваліфіковану реабілітаційну допомогу.

Сказав, що в Законі про допомогу людям з інвалідністю прописані декілька видів реабілітаційної допомоги. Це:

  • психолого-педагогічна;
  • професійна;
  • психологічна;
  • трудова;
  • соціальна;
  • медична;
  • фізична;
  • доказова.

В області два надкластерних багатопрофільних заклади – обласна лікарня і обласна дитяча лікарня. Вони мають законтрактували пакети медпослуг з Національною службою здоров’я України на надання послуг реабілітації. Такі пакети мають і кластерні лікарні нашого регіону, розповів Олег Рибальченко.

Це центральна міська лікарня у Кропивницькому, лікарня швидкої меддопомоги, а ще центральна міська лікарня в Олександрії. До того ж, ми плануємо відкрити реабілітаційні відділення у Новоукраїнській і Голованівській лікарнях.

Їх мають обладнати і законтрактувати з НСЗУ до літа цього року, зазначив Олег Рибальченко.

Це дуже важливо, оскільки жителі вкзаних територій також мають отримувати цей вид медичної допомоги. Безпосередньо у центрах адміністративних районів. Так для людей буде зручніше і доступніше.

Сказав, що нині послуги медичної реабілітації надають амбулаторно і стаціонарно.  В області більше 10 закладів, де послуги з фізичної реабілітації надають в умовах стаціонарних відділень. Ще 14 закладів надають таку допомогу амбулаторно.

Психологічна допомога

Ще одним напрямком, який розвиватимуть у медсфері регіону – психологічна підтримка.

Медична освіта в Україні побудована у такий спосіб, що лікарі не вивчають психологію як окремий предмет і фактично вони не є професійними психологами, – зазначив Олег Рибальченко.

Разом з тим, опитування пацієнтів показали, що велика частина людей довіряють своєму сімейному лікарю, тому систему охорони здоров’я перезавантажили і торік з’явився новий пакет медпослуг НСЗУ. Він називається "Психологічна підтримка пацієнтів з психічними розладами". НСЗУ почала масштабне навчання лікарів.

Будь-який медпрацівник може пройти онлайн-курс навчання на сайті НСЗУ  і отримати первинні знання про маршрутизацію пацієнта з психологічними розладами. Насправді це стосується нас усіх. Ми щодня переживаємо повітряні тривоги, у нас є близькі, які нині на фронті, а частина людей, на жаль, втратила своїх захисників.

На сьогодні з 31-го центру первинної медико-санітарної допомоги комунальної форми власності у Кіровоградській області 14 законтрактували відповідний пакет медпослуг з НСЗУ.

Нас така цифра не влаштовує, адже таке навчання може пройти будь-який заклад і підготувати лікарів за цим напрямком.

Додав, що функція сімейного лікаря у випадку, коли заклад отримав такий пакет медпослуг, не надати пацієнту психологічну допомогу, а виявити проблему, порадити пацієнту проконсультуватись з психологом і направити до фахівця.

Читайте також: Заводи, гаражі, підприємства: на Кіровоградщині на аукціони виставлять 89 об’єктів держвласності (ФОТО)


Головне сьогодні