Торік п’ять родин лікарів отримали у Кропивницькому службове житло, а у нинішньому для медиків будують гуртожиток на 12 квартир.

Про це сьогодні, 2 травня, під час брифінгу розповіла начальниця управління охорони здоров’я Кропивницької міськради Оксана Макарук, передає кореспондентка Точки доступу.

Житло для лікарів. Замість поліклініки – гуртожиток

Нині у селищі Нове, що у Кропивницькому, колишнє приміщення поліклініки перебудували під гуртожиток – з’явилось 12 квартир. Дев’ять – двокімнатних, три – однокімнатні.

Ремонт завершили. Нині тривають роботи з отримання дозволів, щоб там могли жити люди, і найближчим часом, сподіваюсь, до кінця півріччя, ми зможемо ввести його в експлуатацію, – сказала Оксана Макарук.

Додала, що у гуртожитку виконали сучасний ремонт. Обладнання, техніку і меблі придбали за гроші бюджету, також допомогли благодійні фонди і організації.

Які медзаклади ремонтують?

Лікарня швидкої меддопомоги

За інформацією Оксани Макарук, нині завершують капітальний ремонт операційного блоку у лікарні швидкої медичної допомоги.

Це збільшить потужність лікарні як закладу хірургічно-травматологічного профілю для надання медичної допомоги.

Додала, що до кінця півріччя відділення забезпечать необхідним лікувально-діагностичним обладнанням. До того ж, планують відремонтувати лабораторії і палати інтенсивної терапії закладу, а ще теплові мережі.

Поліклініка на Балашівці

Приміщення поліклініки №2, що у мікрорайоні Балашівка, планують відремонтувати у цьому році, сказала Оксана Макарук.

Воно – у незадовільному стані. У цьому році знайшли ресурс, щоб привести  у належний санітарно-технічний стан дане приміщення.

Приміщення гемодіалізу

Минулого року на вулиці Вокзальна почали капітальний ремонт приміщення гемодіалізу. У нинішньому році його планують завершити.

Це дороговартісний, масштабний проєкт. Суворі технічні вимоги. На сьогодні реконструкція перебуває на завершальній стадії.

Стоматологічна поліклініка на вулиці Шевченка

Стоматполіклініку на вулиці Шевченка повинні реконструювати за півтора роки. Її ремонтуватимуть у рамках програми комплексного відновлення Кіровоградщини. Вартість реконструкції – майже 55 мільйонів гривень, розповіла Оксана Макарук.

Скільки закупили медобладнання

Торік для медзакладів міста закупили обладнання майже на 37 мільйонів гривень. З них 15 мільйонів – гроші громади. У першому кварталі нинішнього року закупили обладнання на 5 мільйонів гривень, з яких мільйон – гроші бюджету. Решта грошей – це ті, які заробили лікувальні заклади.

Закупили апарат ультразвукової діагностики, цифровий мамограф, лабораторні аналізатори, реабілітаційне обладнання, стоматологічні установки, а ще за рахунок бюджету – кондиціонери для стаціонарних палат, – зазначила Оксана Макарук.

Меддопомога військовим і переселенцям

У 2023 році у реабілітаційних відділеннях медзакладів Кропивницького допомогу отримали понад п’ять тисяч пацієнтів, з них 322 – військовослужбовці, повідомила Оксана Макарук.

У першому кварталі нинішнього року реабілітацію пройшли майже дві тисячі пацієнтів, з них військові – 142.

За меддопомогою до лікувальних закладів міста звернулись 31 тисяча переселенців, з них понад 12 тисяч – діти.

На первинній ланці амбулаторну допомогу отримали майже 18 тисяч людей,  з них – 5,5 тисяч дітей, стаціонарну – понад 3 тисячі переселенців, з них – 335 дітей. Троє дітей-переселенців з – з орфанними захворюваннями. Їх забезпечують дороговартісними медикаментами за рахунок коштів міської громади.

Нові вимоги до медзакладів

Торік у листопаді Кабмін ухвалив постанову, якою зобов’язав медзаклади стаціонарного лікування, які увійшли до спроможної мережі, створити наглядові ради.

Це нова функція. До наглядової ради мають входити представники власників медзакладів, тобто, влади, керівництво лікарні, а ще представники громади і активісти. Перший заклад, у якому мають намір створити наглядову раду, – лікарня швидкої меддопомоги, – сказала Оксана Макарук.

У спроможну мережу увійшли шість медзакладів Кропивницького

Минулого року статус кластерних отримали дві лікарні – центральна міська і лікарня швидкої медичної допомоги, до складу якої увійшов пологовий будинок, що працює у мікрорайоні Новомиколаївка, нагадала Оксана Макарук.

Дитяча міська лікарня, центри первинної меддопомоги №1 і №2, а ще амбулаторія загальної практики сімейної медицини отримали статус закладів загального типу.

Ці заклади увійшли до спроможної мережі госпітального округу, – додала Оксана Макарук.

Читайте також: Що таке "Хвороба Х" і як здійснюють епідеміологічний нагляд на Кіровоградщині


Головне сьогодні