Повсякденне використання гаджетів, недостатньо якісне освітлення під час читання, робота в офісі з монітором ПК, багатогодинні поїздки за кермом та інші фактори шкодять здоров’ю органів зору. Втома очей — це перше, що відчуває людина після значних навантажень. Варто розглянути, як проявляє себе такий стан і що потрібно робити для його профілактики.

Ознаки втоми очей: на що звернути увагу

Тривала зорова концентрація на дрібних об’єктах або динамічних зображеннях провокує напруження м’язів. Також до причин належить шкідлива дія на сітківку так званого синього або фіолетового випромінювання, що його генерують екрани смартфонів, моніторів, телевізорів. Втому очей пов’язують і з порушенням мікроклімату в приміщенні. Наприклад, багатогодинне використання кондиціонерів або приладів центрального опалення призводить до зниження рівня вологості повітря. Тому слизові оболонки органів зору пересихають, через що виникають неприємні відчуття в зоні очей.

Симптоми перенапруження не варто залишати без уваги. Щоденна втома призводить до міопії, гіперметропії, астигматизму, через що може знадобитися лазерна корекція зору або інші методи лікування, які застосовують в офтальмологічній практиці.

Серед проявів перенапруження виділяють:

  • почервоніння й запалення слизової оболонки очей;
  • неприємне відчуття «піску» або стороннього предмету в оці;
  • затуманення зору;
  • головний біль в області скронь і перенісся.

Також людина може помічати зниження гостроти зору.

Як подолати втому очей: ефективні способи

Передусім варто приділяти увагу регулярному відпочинку. Якщо доводиться впродовж кількох годин читати, працювати з гаджетами, займатися рукоділлям, кожні 40 хвилин потрібно робити короткі перерви. Цей час рекомендують приділити простим вправам для очей, наприклад:

  • фокусуванню на точках, що розташовані на різних відстанях;
  • частому кліпанню;
  • уявному малюванню простих фігур очима;
  • легкому масажу повік.

Для захисту здоров’я органів зору потрібно правильно організувати робоче місце, якщо доводиться використовувати комп’ютер. Оптимальна відстань від монітора до обличчя — 50 см. Працюючи зі смартфонами або ПК, треба захищати очі за допомогою окулярів із лінзами, що не пропускають синє (фіолетове) випромінювання.

Ефективно боротися з сухістю допоможуть краплі «штучна сльоза». Засіб дієво зволожує слизову оболонку, що підтримує нормальне функціонування органів зору.


Реклама

Головне сьогодні