Знаєте, що є спільного між кіровоградськими та харківськими чиновниками? Перші, так само які і другі, теж отримуватимуть премії не за особливі досягнення в роботі, а за те, що порушують основоположні принципи діяльності органів влади та місцевого самоврядування, а також ігнорують думку громади. Щоправда, ці премії не передбачають грошової нагороди й носять досить сумнівний, а радше ганебний характер. У Харкові вони нагадують медалі, а в Кіровограді роздаватимуться в вигляді статуеток.

Громадські організації Кіровограда «Територія успіху» та «Флора» запровадили премію «Шина року», яку вручатимуть тим високопосадовцям, які протягом звітного періоду своїми діями чи навпаки бездіяльністю довели, що працюють не на користь громади, а більше заради досягнення власних цілей.

Подібні «нагороди» для недобросовісних чиновників, як виявилось, не є ноу-хау для регіонів України, щоправда, їх насправді не так і багато. Щоб задовольнити цікавість, довелося якийсь час серйозно покопатися в Інтернеті. Знайти вдалося наступне.

У Харкові тамтешні громадські організації вже кілька років поспіль вручають місцевим посадовцям народну антипремію. Тільки замість шин чиновників обдаровують сучками (увага, наголос на другому складі). Сучок – частина деревини, яка суттєво знижує якість та цінність матеріалу, тобто є хворобливим місцем на дереві. Тому харківські активісти й вирішили, що відповідна антипремія – «Сучок року» – стане символом, який заважає суспільству розвиватися, коли окремі чиновники порушують закони або діють всупереч громадській думці.

Крім того, щороку Українська Гельсінська спілка з прав людини вручає антипремію «Будяк року» особам та організаціям за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав людини та основних свобод, що мають загальнонаціональне значення. У 2008 році серед претендентів на отримання будяка був і тодішній мер Кіровограда Володимир Пузаков.

Що не зміг мер-комуніст, вдалося колишньому директору кіровоградського КП «Теплоенергетик» Ростиславу Клокову, який переміг в одній із номінацій антипремії «Срібна галоша ЖКГ», започаткованої виданням «Україна комунальна». Такої «відзнаки» він удостоївся за нанесення значних матеріальних збитків територіальній громаді міста, що було доведено в суді.

Ось в принципі і все. Інших ганебних нагород, які б більш-менш регулярно отримували посадовці від незадоволеної громадськості, в Україні, якщо вірити Інтернету, немає. Повертаючись до кіровоградської «шини», можна зазначити, що заснована антипремія має п’ять номінацій. Майбутні лауреати в якості «нагороди» отримуватимуть статуетки у вигляді шини. Вручатимуть її за порушення:

• принципу верховенства права;

• принципу демократичності;

• принципу гласності та підзвітності,

• принципу участі громадян у процесі прийняття рішень органами влади та місцевого самоврядування;

• принципів гуманізму, соціальної справедливості та здорового глузду.

Претендентів визначатимуть шляхом народного голосування. Кожен бажаючий може з сайту ГО «Територія успіху» (http://watchdog-kr.com.ua) завантажити форму заявки, заповнити її та надіслати на адресу teritoriy@i.ua або на поштову адресу: вул. Єгорова 19 кв 2, Кіровоград, 25015.

Заявки прийматимуться до 20 листопада. Всі вони мають бути заповнені реальними людьми, анонімні кляузи не враховуватимуться конкурсною комісією. Вручення ж першої премії «Шина року» відбудеться 30 листопада, коли відзначатиметься річниця силового розгону у Києві учасників мирного Євромайдану. Чиновникам-лауреатам, які не прийдуть на вручення ганебної премії, організатори обіцяють передати «шину» в інший спосіб. Засновники антипремії розраховують, що вона стане щорічною, щоб у такий спосіб стимулювати місцевих посадовців сумлінно виконувати свої обов’язки.

До речі, це не перша антипремія, яку започатковують громадські організації «Територія успіху» та «Флора». Кілька років тому вони запропонували нагороджувати громадські заклади харчування Кіровограда антипремію «Тютюновий скунс» за повне ігнорування рішення міської ради про заходи щодо попередження та зменшення тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення. Але «скунс» у Кіровограді так і не прижився, може, з «шиною» пощастить більше.


Головне сьогодні