Жителі багатоквартирних будинків давно звикли до "закону природи" – чим холодніше надворі, тим холодніше в квартирі. Звичайно, якщо немає автономного опалення. Декілька порад тим, хто не має коштів на вартісну автономку, але хоче зробити помешкання теплішим.

Як утеплити квартиру зсередини за допомогою вікон

Для початку замініть вікна та рами. Саме вони відповідають за наявність чи відсутність протягів. Якщо рами неправильно підігнані під розмір самого вікна, то під час сильного вітру скло деренчить. Найоптимальніший спосіб позбутися таких проблем - поставити склопакети. Вони служать надійним захистом від холоду і забезпечують звукову та теплову ізоляцію. Якщо ж немає фінансової можливості поміняти вікна, то можна утеплити їх дешевим способом, використовуючи ущільнювачі, які наклеюється після заповнення всіх щілин спеціальними утеплювачами.

вікна пластикові

Як утеплити квартиру зсередини за допомогою вхідних дверей

Якщо ваші двері пропускають повітря через щілини між коробкою і дверним полотном, то бажано викликати майстра і відновити їх щільне примикання один до одного. Якщо ж повітря проходить під дверима, то доведеться встановити поріг. Для кращої теплоізоляції рекомендується встановити ще одні двері. Окрім збереження тепла вам вдасться домогтися підвищення шумоізоляції.

Внутрішнє утеплення квартири: стіни

Найчастіше квартира схильна до протягів ще й тому, що під час цегляної кладки або установки плит утворилися щілини. Щоб їх позбутися, стіни зсередини утеплюються тільки багатошаровими каркасами і спеціальними розчинами, щоб на них не утворювалася вогкість і цвіль. Останнім часом практикується утеплення стін ззовні з боку під’їздів, які часто не опалюються.

Внутрішнє утеплення квартири: підлога

Якщо на утеплення підлоги у вас обмежений бюджет, то спробуйте обійтися покупкою товстого лінолеуму. До більш ефективної, але дорожчої ідеї можна віднести систему теплої підлоги. Перед початком роботи знімається все зайве: старий лінолеум, дошки, рейки і т.д. Потім із спеціального розчину заливається стяжка. Її потрібно залишити в середньому на два тижні до повного висихання. Після цього можна починати утеплення. Тут кожен вибирає те, що більше подобається. Тепла підлога може бути водяною, електричною, плівковою або кабельною. Загальним принципом установки є виготовлення проміжного шару обраного виду теплої підлоги між стяжкою і покриттям підлоги, кожен з яких виконує загальну функцію - обігріву. Різниця буде лише в ціні і ділянках розміщення. Але тут є один суттєвий недолік. Якщо квартира розташована на третьому і вище поверхах, то стяжка повинна бути товщиною не більше 5 см. Інакше буде дуже велике навантаження на з’єднувальні плити між поверхами.

тепла підлога

Внутрішнє утеплення квартири: батареї

Ще в радянські часи забудовники у всіх нових квартирах встановлювали однотипні секційні батареї. Тоді не враховувався клімат і погодні умови кожного окремого регіону. Тому багато людей скаржилися на те, що немає сенсу від встановлених батарей. Зараз же можна замінити їх на сталеві або біметалеві радіатори. Вони значно краще виробляють тепло і виглядають дуже компактно, сучасно і естетично. За існуючу батаею можна встановити плівку з алюмінієвим покриттям - це сприятиме подачі тепла в приміщення, а не нагріву зовнішньої стіни.

батарея

Внутрішнє утеплення квартири: балкон

Для ще більш ефективного утеплення свого житла рекомендується не забувати і про балкон. Коли на вікнах стоять хороші склопакети, то на заскленні балкона можна заощадити і поставити звичайні дерев’яні рами. Якщо вибирати сучасні варіанти, то виглядають вони дуже красиво. У місцях, де все-таки продуває вітер, купіть звичайну монтажну піну і задуйте всі щілини.

Зовнішнє утеплення квартири

Зовнішнє утеплення збереже розмір житлоплощі, захистить стіни від замерзання. Причому такі роботи не займуть багато часу. При всьому цьому можна сміливо залишатися в квартирі і не думати, куди переїхати, поки не закінчиться процес утеплення. Утеплювати стіни рекомендується мінеральною ватою або пінопластом. Але тут варто відзначити, що мінеральна вата значно дорожча, але краще зберігає тепло. Пінопласт же володіє нітрохи не гіршою властивістю теплоізоляції. Він не лише добре зберігає тепло взимку, але і не дає сильно нагріватися стінам влітку. Через п’ять днів після завершення робіт стіну можна пофарбувати в будь-який колір – тут все залежить від індивідуального бажання.

утеплення стін

За матеріалами з відкритих джерел в Інтернеті.


Головне сьогодні