Непосипані вулиці та мінлива погода часто стають причиною падінь та травмування людей, зіпсованого настрою та лікарняних відгулів.

Особливо за нинішньої січневої погоди щоранку люди змушені добиратися до зупинок громадського транспорту ледь не по катку.

Лише за тиждень з 19 по 25 січня в травматологічний пункт комунального закладу "Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги" звернулось 156 громадян, із них 55 – із приводу вуличних травм пішоходів.

ожеледиця

Як уберегтися від падіння на слизькій дорозі? Щоб зменшити ризик травмувань при ожеледиці потрібно:

- перед виходом з будинку змайструйте на підошви взуття «льодоступи» (прикріпіть шматок поролону або лейкопластиру і натріть піском). Людям похилого віку та вагітним жінкам краще в такі дні не виходити на вулицю, або брати з собою палицю з гумовим наконечником чи шипом;

- жінкам не варто взувати чоботи на високих підборах, а руки повинні бути вільними. Ходіть, не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах та ступайте на всю підошву. Не тримайте руки в кишенях і уникайте прогулянок поряд із проїжджою частиною, адже це небезпечно.

- будьте готовими до падіння. Якщо відчуваєте, що падаєте, одразу присядьте, щоб зменшити висоту, а доторкнувшись до землі, перекотіться, щоб зменшити навантаження.

Якщо ви впали і через деякий час відчули нудоту, біль у голові, суглобах, на тілі з’явилися пухлини – терміново зверніться до травмпункту.

ожеледиця

У свою чергу, Державтоінспекція звертається до водіїв із проханням бути максимально уважними, з особливою обережністю рухатися по мостах та естакадах, дотримуватись безпечної швидкості руху та дистанції, відмовитися від ризикованих маневрувань, при русі в умовах недостатньої видимості обов’язково включати ближнє світло фар, не паркувати транспорт з порушенням правил.

Бути більш обачними необхідно і пішоходам. Переходьте дорогу тільки в установлених для цього місцях, не виходьте раптово на проїзну частину прямо перед автомобілем – водій не в змозі швидко загальмувати.

Крім того, радимо водіям, на час сильного погіршення погодних умов, утриматися від поїздок на власному транспорті, а тим хто виїхав бути максимально обережними за кермом.

Кілька порад, як зробити взуття неслизьким:

До майстерні

Простіше за все віднести взуття до взуттєвої майстерні. Там на підошви наклеять спеціальні профілактичні наклейки, виготовлені з каучуку або поліуретану. Втім, такі наклейки можна придбати і самостійно в будь-якому магазині, де продаються засоби по догляду за взуттям.

Лейкопластир

Найпростіший спосіб зробити підошву взуття неслизькою в домашніх умовах – наклеїти на неї два шматки лейкопластиру з грубою тканинною основою. Один шматок потрібно приклеїти в районі носка, а другий – на каблук. Щоправда, такий захист підошви буде недовговічним – накладки з пластиру доведеться міняти досить часто. Також можна наклеїти на каблук тонкий шматок повсті – це повинно допомогти істотно знизити ковзання.

Клей і пісок

Ефективним буде і спосіб з використанням клею «Момент» і піску. Для початку ретельно вимийте підошву і знежирте її, наприклад, ацетоном. Потім нанесіть на підошву клей у вигляді частого зигзагу або сітки. Далі дуже швидко, не даючи клею підсохнути, посипте підошву досить крупним піском. Щоб пісок надійно приклеївся, дайте взуттю добре висохнути протягом декількох годин. Ковзання взуття буде значно знижено, однак ефект буде тривати всього кілька днів, і процедуру нанесення клею та піску доведеться періодично повторювати.

Наждачний папір

Можна використовувати і наждачний папір. Варіантів його використання кілька: можна протирати слизьку поверхню підошви крупнозернистою наждачкою, а можна вирізати з нього шматочок розміром з каблук або п’яту і наклеїти його на підошву за допомогою клею «Момент».

Сира картопля

Цікавий спосіб – натерти підошву сирою картоплею. Такий метод користується популярністю, як вельми дієвий.

Додатковий візерунок до протектора

Якщо підошва вашого взуття абсолютно гладка, можна спробувати створити візерунок самостійно. Це добре виходить за допомогою цвяха, розпеченого стрижня з металу або паяльника. В якості альтернативи можна використовувати дрібну тертку, натерта на ній підошва, стане менш слизькою. Можна зробити на підошві щось подібне до імпровізованих шипів. Для цих цілей підійдуть дрібні шурупи або цвяхи, які заганяються в підошву.

Миття

Якщо підошва вашого взуття не гладка, а рельєфна, знизити ковзання допоможе часте і ретельне миття. Це потрібно для того, щоб частки бруду, що налипають не порушували рельєф і не заважали йому виконувати протиковзку функцію.

ожеледиця

Втім, можна зробити підошву неслизькою не тільки за допомогою підручних засобів. Зараз у магазинах можна придбати накладки на взуття, які легко знімаються і одягаються. Вони являють собою не що інше, як шиповану пористу гуму, забезпечену конструкцією для кріплення, або конструкцію із ланцюжків.

Незалежно від того, яке взуття ви носите взимку в ожеледицю, пересувайтесь так, ніби на ногах – лижі. Бажано наступати на всю підошву і при ходьбі не піднімати високо ноги. Якщо є можливість, то краще не йти, а ковзати.

Під час ожеледиці намагайтеся йти не швидко, руки в кишенях не тримати, а балансувати ними при русі. По можливості потрібно вибирати найбільш безпечні ділянки доріжки і не забувати, що під снігом теж може бути лід.

Інформація з відкритих джерел в Інтернеті.


Головне сьогодні