Вартість січневого ф'ючерсу нафти марки Brent на біржі ICE в Лондоні ввечері в п'ятницю, 11 грудня, опустилася нижче $ 38 за барель, оновивши новий мінімум з грудня 2008 року. У 20:39 по Мінську барель нафти марки Brent коштував $ 37,88.

Подешевшала і нафта марки WTI. За даними на 20:00 на біржі в Нью-Йорку за барель нафти цієї марки давали $ 35,64.

У п'ятницю вийшов новий прогноз Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), згідно з яким надлишкову пропозицію нафти на світовому ринку продовжиться як мінімум до 2016 року в умовах уповільнення зростання попиту і прагнення Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) наростити виробництво.

ОПЕК, фактично відмовившись від квоти з видобутку нафти на своєму останньому засіданні 4 грудня, послідовно відстоює свої позиції на ринку, незважаючи на зниження цін на перенасиченому нафтою ринку, відзначає МЕА. Ця стратегія завдає шкоди країнам, що не входять в картель, - поставки нафти цими державами впали до мінімуму з 1992 року. При цьому світові запаси, судячи з усього, продовжать рости, як тільки з Ірану знімуть міжнародні санкції і країна відновить свої поставки на експорт.

На тлі дешевшає нафти слабшає і російський рубль. Раніше сьогодні в ході торгів на Московській біржі долар досяг позначки 70 руб., Євро торгується вище 77 руб.

Експерти Golden Sachs припускають падіння цін на нафту до 20 доларів. Аналітики очікують збереження низьких цін на сировинні товари протягом тривалого періоду часу. Вони відзначають, що коригування поставок сировини на даний момент є недостатньою, в той час як рівень попиту на ті чи інші види сировинних товарів або зростає слабо, або знижується.

30 вересня Світовий банк опублікував доповідь про розвиток Росії. Згідно з документом, при нафти в 53-55 доларів за барель долар коштуватиме коштувати 62,3 рубля в 2016 році, 61 - в 2017-му і 58,2 - в 2018-му.

Більшість опитаних агентством Bloomberg експертів вважає найбільшою загрозою для економіки Росії падіння світових цін на нафту в район $ 20-30 за барель.


Головне сьогодні