У Дніпропетровську вирішили реконструювати Привокзальну площу, де стояв пам’ятник Григорієві Петровському, демонтований активістами тиждень тому. Про це повідомив виконувач обов’язків заступника міського голови Дніпропетровська Михайло Лисенко.

За даними посадовця, для площі, яка є візитівкою міста, комплексну реконструкцію: у програмі – мінімум часткові ремонти найбільш пошкоджених зон, максимум – комплексне оновлення самої плащі та прилеглих територій.

Як повідомив Лисенко, ескізи нового «обличчя» площі розроблятимуть архітектори та дизайнери Дніпропетровська. Після цього у міськраді відберуть близько 10 найбільш вдалих ескізів. Їх оприлюднять на сайті мерії, переможця оберуть шляхом голосування самі жителі.

Реалізацію задуму, заявив посадовець, розпочнуть вже цими вихідними: фахівці визначать пошкоджені частини тротуарів, більшість з ділянок яких постраждала внаслідок незаконної установки МАФів, а з понеділка до роботи візьмуться комунальники, щоб прибрати сміття. Основне джерело сміття на площі зараз – стихійна торгівля, визнали в мерії.

Водночас у п’ятницю у міській раді поінформували, що для завершення процесу «декомунізації» в місті ще належить знести 46 об’єктів і перейменувати 8 вулиць. Як зазначив виконувач обов’язків заступника мера Олександр Санжара, більшість об’єктів, які треба демонтувати, – це меморіальні таблички.

«Потрібне вольове рішення мера. Уже підготовлено розпорядження щодо демонтажу пам’ятників, які пов’язані з радянською епохою. Ми вже бачимо, що процес визволення від цих пам’ятників розпочався. Робить це місто або його мешканці – у будь-якому випадку це робиться задля виконання закону», – сказав Санжара.

29 січня 2016 року в Дніпропетровську активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, знаковий і один з найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

Джерело: Радіо Свобода 



Головне сьогодні