Фільм Олександра Довженка «Звенигора» покажуть у кіноклубі «Екран» при обласній універсальній науковій бібліотеці імені Чижевського 11 вересня.

Про це Точці доступу повідомили в бібліотеці.

Кінокартину видатний український кінорежисер зняв у 1927 році. Фільм у чорно-білому форматі, німий, тривалість 67 хвилин.

Сюжет фільму охоплює дві тисячі років буття і розповідає про багато етапів історії України: скіфи і варяги, війни українських козаків з польською шляхтою, гайдамацька вольщина, світова війна 1914—1918 р.р., боротьба Української Народної Республіки з більшовиками, революційний рух і рух гайдамаків-націоналістів на чолі з Симоном Петлюрою, білоукраїнська еміграція. Ці етапи, викладені у 12-ти епізодах, об'єднані однією постаттю діда, що є уособленням патріархального селянства з його вірою у минулі цінності та байдужого до революційних змін. Онуки діда — Павло і Тиміш — традиційно в дусі аґітпропу протиставлені один одному. Молодший — контрреволюціонер, націоналіст, у конфлікті з владою і законом, емігрує до Праги і отримує диверсійне завдання. Старший, Тиміш, приєднується до більшовиків, зрозумівши глибинну суть легенди про гайдамацький скарб — все багатство земля. Сам дід не впорається з завданням, що його доручає молодший онук — підірвати більшовицький потяг. Його підбирають молоді пасажири і він погоджується їхати з ними у непевне світле майбутнє.

Початок 0 15.00.

Вхід за читацькими квитками.


Головне сьогодні