Вони тікали від більшовиків у вісімнадцятому. Їхніх батьків депортували у тридцятих. Вони ховались від фашистів під час Другої Світової, ховали українські книжки у шестидесятих, були зросійщені та позбавлені рідної мови і культури… Фільм, присвячений українським дітям, долі яких пошматувала історія, зняли у Кропивницькому. На презентації стрічки побували журналісти Точки доступу.

12 січня у кінозалі обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського у Кропивницькому відбулася прем'єра нової кінострічки "Сутерени" дитячої кіностудії "Кураж". Усі сцени фільму знімали у підвалі старовинного будинку.

Саме тому головний герой стрічки – це підвал, а інакше кажучи, сутерени – підземелля, сховище у старому будинку, де зберігали речі, які вже вийшли з ужитку – меблі, посуд тощо.

Цей фільм про Кропивницький, про його історичні події очима дітей. Події розгортаються з 18-го року і по сьогоднішній день. У кадрі з’являються приблизно 35 акторів. Є ще актори озвучки. У зйомках взяли участь діти з Кропивницького, а також діти-переселенці з Лисичанська, Каховки та Ірпеня. Це молодша, середня і старша групи кропивницької кіностудії. Але участь у фільмі взяли і дорослі – друзі студії "Кураж".

Керівниця кіностудії, авторка проекту Наталія Устименко розповідає, що стрічка складається з шести окремих історій, які мали місце в обласному центрі протягом останнього сторіччя. Сюжет кожної історії заснований на реальних подіях. Творці фільму працювали з документами, з архівними матеріалами.

Перша історія, це історія з 1918 року – перша хвиля еміграції української інтелігенції до Канади. Друга історія – це 30-ті роки, коли відбувалася депортація заможних українців до Сибіру. Сюжет розгортається у дівчачому сиротинці для дітей депортованих куркулів. Третя історія – це часи Другої світової війни, окупація Кіровограда, історія дівчат, які ховаються, аби їх не забрали в Німеччину. Четверта історія про шестидесятників, про часи, коли молодь ховалася, аби почитати українські вірші, переписані від руки в зошити. П’ята історія – це зросійщене місто 85-й року. Коли за українську мову просто цькували. І остання фінальна історія – це сучасність – війна, яка триває нині.

Акторка фільму Валерія Деркач грала Іванку, яка жила у місті в 43-му році. Дівчина розповідає, що сюжет фільму емоційно складний, тож це і було найтяжче у зйомках – пропускати всі події через себе.

Володимир Крутоус, режисер фільму "Сутерени" говорить, що зйомки відбувалися в одному місці, тож акторам доводилося викладатися емоційно, аби фільм було цікаво дивитися. Розповідає про головну ідею фільму.

Україна переможе – головна ідея. Ми переживаємо, нам тяжко, але Україна переможе. Ось це головний посил цього фільму. Ми переможемо, ми – люди, ми є Україна.

Під час заходу в кінозалі обласної книгозбірні збирали донати для допомоги ЗСУ. Студія "Кураж" вже планує зйомки наступного фільму і сподівається, що він буде вже про мирне життя в Україні.

Кінострічку "Сутерени" найближчим часом можна буде переглянути в ютубі. 

Читайте також: Як святкували Новий рік у Кропивницькому в минулих століттях та які листівки дарували (ФОТО)

Фото кіностудії "Кураж" та автора

 

 


Головне сьогодні