У п`ятницю, 19 квітня, команда етнографічного проєкту "Баба Єлька" презентувала збірку методичних рекомендацій і матеріалів з усноісторичних досліджень з досвіду польових експедицій Кропивниччиною, передає Точка доступу.

Презентація відбулася в обласному краєзнавчому музеї, який є партнером "Баби Єльки".

Ця збірка – результат творчих пошуків і наукових досліджень команди "Баби Єльки" протягом 2018-2024 років. Вона містить методичні рекомендації з організації та проведення фольклорно-етнографічних експедицій, збору, транскрибування й аналізу усноісторичних матеріалів.

За словами авторки видання, співзасновниці проєкту Світлани Листюк, цей досвід стане в нагоді всім, хто цікавиться своїм корінням, автентичною культурою і прадавніми традиціями, народною історією без прикрас та політичної коректури.

Світлана Листюк

Відтак, всі методичні рекомендації і практичні матеріали – авторські напрацювання команди "Баби Єльки", які можуть не відповідати стандартам і баченням інших науковців, однак підтвердили свою ефективність протягом п’ятирічної практики.

Ця збірка для тих, хто цікавиться своїм корінням, кому не байдуже власне минуле й майбутнє, хто в пошуках істини готовий вийти за межі своєї інформаційної бульбашки, зони комфорту, створеної гаджетами й Інтернетом, рушити на пошуки прадавньої автентичної культури і народних традицій. Ми з власного досвіду розповідаємо, як "Баба Єлька" організовує і реалізовує свої експедиції, що таке усна історія і як відрізнити реальний спогад від пропагандистського навіювання; як слід записувати й транскрибувати інтерв’ю, щоб вони були інформативними, цікавими для читачів і цінними для науковців; як аналізувати почуте й побачене, щоб не пропустити найцінніших свідчень. І, головне, ділимося запитальниками, які формували і вдосконалювали з кожною новою експедицією, щоб охопити максимум тем зі сфери інтересів і пошуків "Баби Єльки”,  – розповіла Світлана Листюк.


Ініціатива "Стань агентом Баби Єльки" реалізується громадською організацією "Баба Єлька" завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту USAID "Демократичне врядування у Східній Україні".

Читайте такoж: Виставку картин і колажів, присвячених весні, відкрили у Кропивницькому (ФОТО)

Фoтo: "Баба Єлька"


Головне сьогодні