У Кропивницькому на площі Героїв Майдану 40 людей – дорослих і дітей – взяли участь в мирній акції, в рамках якої підписали звернення до президента України Володимира Зеленського з проханням демобілізувати військових, які воюють понад 18 місяців.

Про це повідомляє кореспондентка Точки доступу.

Сорок людей вийшли на мирну акцію протесту у Кропивницькому на площі Героїв Майдану, учасники просили демобілізувати захисників

Фото: Точки доступу

Сорок людей вийшли на мирну акцію протесту у Кропивницькому на площі Героїв Майдану, учасники просили демобілізувати захисників

Фото: Точки доступу

 В учасниці акції Олени Коденець впродовж двох років воює брат. На фронт, каже, пішов добровольцем.

Ольга Коденець учасниця мирної акції протесту у Кропивницькому

Фото: Точки доступу

За цей час морально і психологічно виснажений. Ми, рідні, його не впізнаємо. Хочемо, щоб він приїхав відновився. Він постійно "на нулі" і не відмовляється воювати, але ми бачимо, як це відображається на його здоров’ї.

Брату 41 рік. За час повномасштабної війни, каже, він був у відпустці один раз – торік. Відпустка тривала 10 днів.

Це важко було назвати відпусткою. Він ходив по лікарням. До того ж, у двох моїх сестер воюють чоловіки, а також мій племінник, і з ними усіма така ж ситуація.

Прийшли родиною, щоб підтримати чоловіка, батька, сина і племінника, який воює з квітня минулого року, каже кропивничанка Ольга Коновалова. Нині, каже, чоловік виснажений і втомлений.

родина Коновалових на мирній акції протесту у Кропивницькому

Фото: Точки доступу

Навіть залізо ламається. Я вважаю, що наших хлопців потрібно замінити. Сподіваємось, що влада зверне на це увагу і проведе демобілізацію тих, хто воює 18 і більше місяців.

Каже, чоловік був у відпустці двічі. Торік 10 днів, у нинішньому році 15 днів, хоча планував 30.

Його викликали раніше. Все, що він робить у відпустці – спить. Прокидається, вибачається, робить щось по господарству і знову спить. Я бачу, який він виснажений.

Учасники акції підписали звернення до президента Володимира Зеленського, розповіла учасниця акції, яка збирала підписи, Світлана.

звернення до президента про демобілізацію

Фото: Точки доступу

У зверненні наведені обґрунтування, чому саме ми вимагаємо цього: і з точки зору морально-психологічного стану, втоми, і справедливості. Тому що не можуть воювати одні й ті ж і не знати коли зможуть потрапити додому.

Каже, організатора акції немає. Люди гуртувались шляхом спілкування у соцмережах.

мирна акція протесту за демобілізацію

Фото: Точки доступу

мирна акція протесту за демобілізацію

Фото: Точки доступу

Ми звертаємось до Вас з вимогою не збільшувати цей термін (демобілізації – ред.), адже на 36-й місяць служби демобілізовувати буде вже нікого – наші захисники не витримають у вирі війни, які і ті, хто їх чекає вдома, – зокрема, йдеться у зверненні учасників акції.

За словами Світлани, двадцять людей з Кропивницького поїхали сьогодні, 2 грудня, на таку ж акцію у Києві.

Читайте також: Тринадцятирічна дитина травмувалась у ДТП в Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні