У магазині канцтоварів на вулиці Пашутінська в Кропивницькому сталася різанина. В результаті одного з учасників конфлікту з тяжкими травмами забрали до реанімації обласної лікарні. Як з’ясувалося, учасники пригоди – колишні бізнес-партнери Володимир Марус та В'ячеслав Стрижак. Чому партнерські стосунки ледве не завершилися трагедією, з’ясовували журналісти Точки доступу.

Людина вкрала в мене бізнес, – Володимир Марус

Подія сталася 10 вересня близько 20:00-ї години. Обидва чоловіки перебіг подій того фатального вечора оповідають по-своєму.

Кропивницький підприємець Володимир Марус, якого з тяжкими пораненнями ушпиталили до реанімації, нині почувається краще. 40-річного чоловіка перевели до відділення таракальної хірургії, тож він погодився поспілкуватися з журналістами.

Володимир розповідає, що займається бізнесом 15 років. Є власником кількох магазинів канцтоварів. В’ячеслав Стрижак раніше був його найманим працівником. В якийсь момент Марус вирішив оформити на В’ячеслава приватне підприємництво – аби спростити оподаткування, а той присвоїв його бізнес собі. Конфлікт на цьому ґрунті між чоловіками триває вже близько двох років.  

Працювала в мене людина сім років. Аби лишатися на спрощеній системі оподаткування, я оформив його підприємцем, згодом стало зрозуміло, що зробив помилку. В певний момент приходжу в свій магазин, а він мене звідти виставляє і викликає поліцію. В мене договір із охороною, і мене моя ж охорона не пускає, – каже він. 

10 вересня, за словами Володимира Маруса, він вкотре навідався до магазину, аби з’ясувати з колишнім партнером невирішені бізнес-питання.

Час іде, я прийшов дізнатися, як ми далі будемо співпрацювати, нічого такого не думав-не гадав. До цього заходив і мене газом полили, тому вже рік задля своєї безпеки я з газовим балончиком ходжу. А те, що в нього буде ніж, взагалі не здогадувався. Тільки-но я зайшов, він почав використовувати газовий балончик, то ж я дістав свій балончик, – розповідає Володимир Марус.

Потім, каже чоловік, зав'язалася бійка. Дружина Стрижака також встрягала в сутичку й відтягувала Маруса. І, припускає він, через це Стрижак примудрився його поранити. Невдовзі, пригадує, відчув, як по грудях тече кров і зрозумів, що отримав поранення ножем. Почав забирати зброю у опонента і поранив руку.

Якби я ніж не забрав, могло б все закінчитися печально, ще й ніж був із зазубринами, – каже Володимир і зазначає, що надати йому допомогу колишній бізнес-партнер навіть не намагався.

Бійка, а потім і різанина, сталися на очах у його 15-річного сина, – зазначає Володимир Марус. Стверджує, що якби не дитина, міг би не вижити, оскільки підліток намагався розборонити чоловіків, і саме він викликав "швидку". 

Також Володимир запевняє, що неодноразово чув погрози з боку Стрижака. Начебто той казав, що заріже його, якщо Марус не відступиться від бізнесу. Він переконує, що В’ячеслав Стрижак не мав на меті його налякати, а свідомо наніс ушкодження, небезпечні для життя.

Завідуючий відділенням таракальної хірургії Кіровоградської обласної лікарні Сергій Бондарчук прокоментував, що Володимир Марус до лікарні потрапив у тяжкому стані, але нині стан чоловіка задовільний. 

Пацієнт поступив у лікарню з множинними пораненнями грудної клітини та черевної порожнини з ураженнями легені й печінки. Черговий хірург провів оперативне втручання. Травма важка. На даний час стан хворого задовільний.

За словами медика, якщо не виникає ускладнень, пацієнти з такими травмами у стаціонарі лікуються близько двох тижнів.

Магазин від початку був мій, – В'ячеслав Стрижак

31-річний В’ячеслав Стрижак у свою чергу говорить, що, дійсно, працював у Володимира Маруса найманим працівником з 2012 року. За рік допоміг йому відкрити супермаркет, яким і управляв. Потім супермаркетом Маруса керувала дружина Стрижака, а сам Стрижак відкрив власний магазин на Пашутінській, де і стався конфлікт. Стверджує, що від початку був законним власником цього магазину. За його словами, ідея відкрити магазин на цьому місці з відповідним товаром, дійсно, належала Володимирові, але грошей на це не мав. До того ж, Марус постачав у його магазин канцтовари на суму близько 50 тисяч доларів. Але Стрижак всі гроші колишньому бізнес-партнерові повернув. А той, стверджує, перед ним свої боргові зобов’язання не виконав. До того ж, говорить, між ними було багато протиріч у робочій площині, тож в якийсь момент Стрижак вирішив закінчити з Марусом партнерські стосунки. 

Він не один рік працює з фабриками-виробниками напряму. Відповідно, в нього ціни нижчі, плюс об’єм – якщо ми робимо об’єм на один магазин, то вартість закупівлі одна, якщо замовляється на два магазини – вартість інша, і це вигідніше. Тому і разом працювали. Тому і питання щодо цін виникло, коли я хотів поставити товар дешевше, а він заперечував, адже купували ми по одній ціні, і маємо начебто продавати по одній ціні.

В'ячеслав каже, що Володимир йому завинив близько ста тисяч гривень. Це гроші, які він позичав у Стрижака на покупку автомобіля. Також він начебто не віддав зарплату дружині В'ячеслава, яка у Маруса працювала.

В’ячеслав Стрижак надав редакції Точки доступу відео з камери спостереження магазину. Де, стверджує, чітко видно, що син з батьком готувалися до злочину – одягнули капюшони, а Володимир Марус навіть був у рукавичках. Прийшли у неробочий час, коли відбувався прийом товару. За словами В’ячеслава Стрижака, 10 вересня він не нападав, а оборонявся. Маруси ж у його магазин завітали з балончиками із сльозогінним газом, цеглиною і ножем.

В'ячеслав Стрижак говорить, що батько з сином напали на нього першими. Він лише оборонявся. Ніж дістав Володимир, але сам, ймовірно, ним і поранився. Після бійки В’ячеслав Стрижак, розповідає, втік, побоюючись за своє життя. Тікаючи, кричав, щоб тікала дружина. Обернувся і побачив, що його опонент із сином теж виходять з приміщення. Каже, вже коли все трапилося, побачив на підлозі кров, але не одразу зрозумів, чия вона була. 

Стан шоковий був, очі залиті з балона. Тут дихати не було чим, поліцейські сюди зайти не могли навіть через годину після того, як все сталося. Якби не дружина, я не знаю, що було б. Бо, в той момент, коли я з ним боровся, в людини у руках була цеглина і ця цеглина по мені потрапляла. А ніж був його, з ним він і пішов, – говорить В’ячеслав Стрижак.

Він розповідає, що сам отримав травми під час бійки і зафіксував тілесні ушкодження. Каже, що ніколи Володимирові і його сім'ї не погрожував, а лише тримав оборону, оскільки вони вважали магазин своїм і хотіли, щоб Стрижак відступився від бізнесу.

Підозри наразі нікому не оголосили 

За даним фактом інформацію внесли до ЄРДР за ч.1 ст.121 ККУ – це спричинення тяжких тілесних ушкоджень. Санкція статті – від п’яти років тюрми, – прокоментував т.в.о начальника СВ Кропивницького РУ Віктор Розуменко.

Проводиться досудове розслідування. Ми встановлюємо також всіх очевидців і свідків даної події і призначаємо відповідні експертизи – насамперед це судово-медичні експертизи щодо тяжкості отриманих тілесних ушкоджень потерпілим, тож після цього зможемо говорити про певну перспективу цієї справи.  

Наразі підозри нікому не оголосили. Ніж, яким, ймовірно, було нанесено поранення, вилучили. Його знайшли на вулиці біля магазину.

Читайте також: У дитячому табоpі "Аpтек" помеp хлопчик із Кpопивницького


Головне сьогодні