У США з'явився перший пам'ятник атеїзму. Монумент був встановлений у місті Старк, штат Флорида.

Пам'ятник являє собою 680-кілограмову лавку і постамент, на якому викарбувані цитати батьків-засновників США і фундатора "Американських атеїстів", а також перелік покарань, передбачених у Старому заповіті за порушення 10 біблійних заповідей.

Примітно, що ініціативна група атеїстів домоглася встановлення монумента біля входу в будівлю суду поруч із гранітною плитою, на якій якраз вибиті біблійні заповіді.

У церемонії відкриття взяли участь близько 200 осіб. Здебільшого це були атеїсти, проте на захід з'явилися також кілька противників даного світогляду. У деяких до одягу були приколені значки з написом "Янкі, забирайтеся додому" (справа в тому, що ініціатори встановлення пам'ятника походять з міста Нью-Джерсі).

Раніше атеїсти подали до суду, щоб демонтувати плиту із заповідями, однак пізніше вирішили, не ламаючи чужого, просто спорудити свій монумент.

Вони мають намір встановити схожі монументи в кожному американському штаті.

Творці монумента наголошують, що їхній витвір, крім ідейного сенсу, несе й суто утилітарну функцію - його можна використовувати у якості лавки. Це, за їх словами, символізує ставлення атеїстів до життя і до повсякденних речей.

За матеріалами "РБК- Україна"


Головне сьогодні