Виставка заслуженого майстра народної творчості, Героя України Віри Роїк (1911-2010) «Вишиване диво «кримської полтавки» в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилася 19 серпня.

Про це Точці доступу повідомили в музеї.

Експозицію створили до Дня незалежності України.

Це вже друга персональна виставка майстрині в художньому музеї. Перша  проходила у 2006 році під назвою «Український рушничок».

Нинішня експозиція - це мандрівна  виставка, яка відбувається за ініціативи сина Віри Сергіївни Вадима Роїка та представляє не лише мистецтво самої майстрині, а й творчість її учнів. До Кіровограда виставка приїхала з Вінниці, згодом помандрує на Полтавщину.

Народилась Віра Роїк у Лубнах Полтавської області. Майже 60 років прожила в Криму і всі ці роки намагалася розвивати тут українське декоративно-ужиткове мистецтво, як вона писала, «на прикладі моєї рідної Полтавщини, де міцні традиції народної творчості». Себе майстриня називала «кримською полтавкою». Оволоділа понад 300 видами вишивальної техніки, серед яких перевагу надавала рідним полтавським рушниковим швам.

Віра Роїк організувала понад 150 персональних виставок своїх творів «Український рушничок» в усіх обласних центрах України й у Росії, Німеччині, Болгарії, Польщі, Туреччині, також брала участь у 287 загальних художніх виставках у СРСР, Україні й за кордоном, зокрема в Бельгії, Франції, Угорщині, Італії, Монголії, США, Хорватії.


Головне сьогодні