Держава скасувала наказ про зупинення "Велти"

2 грудня Державна служба геології на надр України скасувала власний наказ №374, яким зупинила роботу гірничо-збагачувального комплексу з видобутку титанової сировини ТОВ ВКФ “Велта” (Кіровоградська область). Таким чином Служба частково відмовилась від вимог, що були висунені компанії.

“В ході консультацій вимоги служби були переформатовані. Компанія вже сформувала необхідний пакет документів щодо внесення змін до спеціального дозволу та направила до Геонадр. А інші висунуті вимоги вже скасовуються. Вважаю це перемогою не тільки законності, а й здорового глузду, хоча остаточною вона буде тільки після узгодження всіх документів у січні” – прокоментував Андрій Бродській, генеральний директор компанії “Велта”

Нагадаємо, що 30 листопада компанія “Велта” домоглась судової заборони на припинення дії ліцензії через суд та розпочала запуск ГЗК.

20 листопада ГЗК компанії “Велта” повністю зупинив свої потужності через наказ № 374 Державної служби геології та надр України, яким було зупинено дію спеціального дозволу на право користування надрами.

Довідка: ТОВ Виробничо-комерційна фірма “Велта” українська компанія, що створена у 2000 році та володіє двома ресурсними активами в Кіровоградській області – Лікарівським та Бирзулівським родовищами. На базі останнього компанією було побудовано протягом рекордних 8 місяців 2011 року гірничо-збагачувальний комплекс з видобутку та переробки ільменітового концентрату. Загальна кількість створених робочих місць понад 500.

Компанія підтвердила ресурсну базу родовища за міжнародними стандартом JORC. «Велта» веде прозорий та соціально відповідальний бізнес, це підтверджує міжнародний фінансовий аудит, який щороку проводять спеціалісти Backer Tilly.

З 01.01.2010 по 30.09.2015 компанія сплатила 91 004 804,42 грн. податків до бюджетів різних рівнів, фонд заробітної плати становить за аналогічний період 75 594 905,71 грн.

Співробітники «Велти» є активними волонтерами у Дніпропетровську, та отримали медаль «За працю і звитягу» від Президента України П. Порошенка.

http://dostyp.com.ua/novini/dierzhava-skasuvala-nakaz-pro-zupiniennia-vielti


Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію наказу Державної служби геології та надр України в частині припинення дії спеціального дозволу ТОВ «Велта» на користування надрами. 

Про це Точці доступу повідомили в адміністрації компанії. 

Позивач – ТОВ «Велта» – наголошував у суді на тому що, призупинення дозволу на виконання робіт з видобутку корисних копалин в Новомиргородському районі призведе до невиконання укладених ним господарських контрактів, тимчасової втрати роботи більше ніж 500 чоловік колективу підприємства та неотримання прибутку, необхідного, в тому числі, для сплат значних податків та зборів.

Суд задовольнив прохання позивача у частині зупинення дії одного з пунктів наказу Держгеології, яким фактично «Велті» заборонялося проводити свою діяльність. Таким чином підприємство отримало право продовжувати роботу з видобутку титанової сировини. 

Повна ухвала суду розміщена на сторінці «Велти» у Фейсбуці.




“ВЕЛТА” СУДИТЬСЯ ЗА ПРАВО ПРАЦЮВАТИ

Судове засідання, на якому мала б вирішитись доля півтисячі робітників та їхніх родин, перенесли, бо представник держави виявився не готовий до засідання. 26 листопада у Кіровограді мало відбутися засідання суду за позовом ВКФ “Велта” до Держгеонадр. 

Але, як повідомили в компанії, засідання перенесено на 2 тижні: Для “Велти” це дуже критичний термін, бо через 7 днів після наступного засідання, якщо питання не буде вирішено в правовому полі, ліцензію компанії можуть просто анулювати. Причина переносу банальна – на суд таки з`явився представник Служби геології та надр, але не підготував належним чином пояснення для судді. Важаємо, це зайвий доказ, що правова позиція компанії значно сильніше, ніж у виконавчої влади. Тож, цілих два тижні відведено для представників Служби Геології та надр для підготовки, в той же час 500 чоловік ще два тижні будуть чекати вирішення власної долі. 

В данний час топ-менеджмент компанії намагається врегулювати питання й в несудовому порядку. Шукаємо порозуміння з представниками Геонадр. Ми, разом з нашими співробітниками, просто хочемо продовжити роботу на повністю законній основі. Нагадаємо, добувній компанії, ГЗК якої працює в Новомиргородському районі, призупинили ліцензію. На початку тижня близько 300 працівників підприємства пікетували Кіровоградську ОДА та отримали від обласної влади запевнення у підтримці.

http://dostyp.com.ua/novini/velta-sudy-t-sya-za-pravo-pratsyuvaty/

«ВЕЛТІ» ПРИЗУПИНИЛИ ЛІЦЕНЗІЮ НА ВИДОБУТОК ІЛЬМЕНІТУ У НОВОМИРГОРОДСЬКОМУ РАЙОНІ

ТОВ ВКФ «Велта» повідомляє про блокування роботи єдиного приватного гірничо-збагачувального комплексу з видобутку титанової сировини, шляхом незаконного припинення ліцензії на видобуток корисної копалини. Відповідна інформація розміщена на сторінці «Велти» у Фейсбуці. - Фактично державні чиновники, використовуючи адміністративні важелі, розчищають ринок від конкурентів для деяких державних підприємств. Незаконні дії призведуть до звільнення близько 500 чоловік в депресивному регіоні, а також припиненню поповнення бюджетів різних рівнів на мільйони гривень, – йдеться у повідомленні. Керівництво компанії просить підключиться до боротьби представників бізнесу, ЗМІ, а також бізнес асоціації.

http://dostyp.com.ua/novini/u-velty-zabraly-litsenziyu-na-vy-dobutok-il-menitu-u-novomy-rgorods-komu-rajoni/

КІРОВОГРАДСЬКА ОДА ОБІЦЯЛА ПІДТРИМАТИ «ВЕЛТУ» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Працівники одного з найпотужніших підприємств області – компанії “Велта” – сьогодні, 23 листопада, пікетували Кіровоградську ОДА, передає кореспондент Точки доступу. До такого кроку людей спонукали антиконкурентні дії держави проти “Велти”, через що підприємство змушене було зупинити роботу. Зараз видобуток ільменіту не проводиться, виконуються лише роботи з утримання території. 

ТОВ ВКФ “Велта” заявляє про навмисне блокування роботи ГЗК виконавчими органами влади з метою перерозподілу титанового ринку України. 20 листопада гірничо-збагачувальний комплекс з видобутку титанової руди компанії “Велта” (Кіровоградська область) повністю зупинив свої потужності, через Наказ № 374 Державної служби геології та надр України, яким було зупинено дію спеціального дозволу на право користування надрами. Державна служба геології та надр України висунула дві оснавні вимоги до ТОВ ВКФ “Велта”. 

По-перше, зобов’язала компанію фактично отримати новий спеціальний дозвіл з іншими запасами корисної копалини, хоча згідно чинного законодавства надрокористувач не зобовя’язаний, а має право на власний розсуд вчиняти такі дії. Дана вимога не тільки суперечить законодавству, але й при її виконанні компанія понесе мільйонні незаплановані витрати. По-друге, отримати дозвіл на промислові відходи, який було скасовано Верховною Радою України ще у 2014 році в рамках прийнятого закону щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру. Компанія “Велта” отримавши данні вимоги одразу подала до Кіровоградського окружного адміністративного суду для оскарження та визнання вимог Державної служби геології та надр України незаконними. На сьогодні, вже відбулось два судових засідання, на жодне представники служби не з’явились. Та не дивлячись на те, що компанія намагається довести свою правоту в правовому полі, Державна служба вже винесла Наказ про зупинку дії ліцензії. Варто зазначити, що за день до підписання Наказу ТОВ ВКФ “Велта” сплатила близько 2,5 млн. гривень податку на надра. В подібних діях виконавчих органів влади менеджмент компанії “Велта” вбачає навмисне блокування роботи компанії для перерозподілу титанового ринку. Незаконні дії призведуть до звільнення близько 500 чоловік в депресивному регіоні, а також припиненню поповнення бюджетів різних рівнів на мільйони гривень.

 - На мітинг приїхали працівники компанії «Велта», адже вони фактично можуть залишитися без роботи. Новомиргородський район — депресивний район і там дуже складно знайти роботу. «Велта» дала роботу півтисячі працівникам і ми приїхали, щоб привернути увагу чиновників до нашої проблеми, – зазначив працівник компанії Олександр Лазарєв. - В п’ятницю ще була діюча ліцензія, згідно якої ми видобували корисні копалини. По незрозумілим для нас причинам на сайті Держгеослужби вийшов наказ, який призупиняє дію нашої ліцензії. Відповідно до чинного законодавства, ми повинні призупинити роботу з видобутку корисних копалин. Якщо ми призупиняємо видобуток, то ми й не переробляємо корисні копалини і така кількість працівників не потрібна. В п’ятницю ввечері генеральний директор видав наказ про призупинення роботи підприємства. Зараз виводяться на роботу лише аварійні групи для того, щоб не було екологічної катастрофи в цьому регіоні. Ми працюємо вже 4 роки і за цей час керівництво змогло згуртувати і навчити тільки на підприємстві більше 450 чоловік. , – прокоментував ситуацію виконавчий директор ТОВ ВКФ ВЕЛТА Юрій Вольський. 

До мітингувальників вийшов заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, який який пообіцяв підтримати людей та запевнив, що голова Кіроовградської ОДА Сергій Кузьменко звернеться до Мінекології та Держгеослужби. Нагадаємо, що у вересні цього року компанія розпочала реконструкцію втрачених потужностей у пожежі, що сталась минулого року. Пожежу на разі кваліфікують, як підпал, слідство досі триває. Після закінчення будівництва, гірничо-збагачувальний комплекс буде працювати на повну потужність в 300 тис. тон на рік. Інвестиції в реконструкцію складають 120 млн. гривень.

http://dostyp.com.ua/novini/kirovograds-ka-oda-obitsyala-pidtry-maty-veltu-fotoreportazh/


Головне сьогодні