Під час Всеукраїнської науково-практичної конференції з питань декомунізації топонімічних назв, яка проходить сьогодні в Кіровограді, низка відомих українських науковців виступили проти повернення Кіровограду назви Єлисаветград.

– Україна сотні років не мала незалежної держави, через це, позбавляючись радянської топоніміки, ми в багатьох випадках просто можемо віднайти новий шар – імперської топоніміки, яка теж не має нічого спільного з Україною та нашими цінностями. Це та проблема, яка найбільше стосується якраз вашого міста. Посилаючись на закони, ми можемо позбутися комуністичної назви Кіровоград, але, давайте не міняти шило на мило, не міняти комуністичну назву Кіровоград на імперську назву Єлисаветград. З такою назвою місто не зможе стати українським. Я переконаний, що жителі знайдуть для нього кращу назву, яка відповідатиме духові міста, – зазначив у своєму виступі директор Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович

Позицію Вятровича підтримали й інші науковці, зокрема доктор історичних наук, заввідділом актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інститут історії Україні НАН Тарас Чухліб, кандидат історичних наук, перший заступник керівника Головного організаційного управління ВРУ Анатолій Пивовар та низка інших.

Кожен із науковців обґрунтував свою позицію. Деталі читайте згодом в розширеному матеріалі.

Фото Олександра Козловського


Головне сьогодні