«Ну ти й сіпаратюга!» - такими словами трирічна донька моїх знайомих називає всіх, хто погано себе поводить.

«Сіпаратюги» скрізь: по телевізору, в Інтернеті та навіть в лексиконі трирічних дітей. Та мало хто замислюється, що сепаратистом (прихильником сепаратизму, політ. - прагнення до відокремлення) може виявитися ваш сусід, однокласник, теща чи начальник. Тож ТД вирішила з’ясувати, чи є прибічники сепаратизму та «русского міра» серед жителів Кіровоградщини.

***

Виявилося, що знайти сепаратистів у Кіровограді — простіше простого. Заходимо у соцмережу, набираємо в пошуку - ну, скажімо, «Кировоградская народная республика», і .... опа, цілих дві групи! Емблема спільноти — прапор так званої «КНР» (двоголовий орел з гербом Кіровограда на фоні триколору - щоправда, чомусь синьо-біло-зеленого).

Учасниками групи є аж 182 людини, але от що дивно: «Кіровоградську народну республіку» підтримують жителі Санкт-Петербурга, Запоріжжя, Вінниці, Севастополя, Москви і навіть Праги.

Заходжу до іншої групи з аналогічною назвою, у якій зареєстрований 41 учасник. До речі, група активно наповнюється новинами і виступає за приєднання Кіровоградської області до складу Новоросії. У спільноті зареєстровані люди з Пермі, Вінниці, Свердловська, Москви, але є й декілька учасників з Кіровограда.

Як я тролила місцевих сепаратистів та дзвонила ТурчиновуТак звана «КНР» у списку контактів рекомендує для перегляду сторінку «Кировоград Антимайдан». Це, до речі, закрита група, яка містить у своєму складі лише десять «обраних», головним гаслом яких є слова «Против нацистской хунты».

Наступною у списку сепаратистських об’єднань - група «Кировоград Федерализация» (уявляєте, і таке є!). До групи входять 11 учасників з Києва, Москви, Донецька, Єнакієвого, Армянська. Декілька сторінок-учасників видалено, а ті, що залишилися — переважно фейки. Не може не радувати той факт, що я не знайшла жодного учасника з Кіровограда. Але діяльність цієї антиукраїнської групи дуже цікава. Останнє повідомлення залишене 31 грудня минулого року, адмін переважно розміщує записи зі сторінок Олега Царьова, групи «Юго-восток! Еноты» і тому подібних «високоінтелектуальних» спільнот.

Але найбільше вразили «секретні документи» США по знищенню України та Росії, розміщенні на сторінці групи, а також адреси та телефони «київської хунти». Адміністратори пропонують подзвонити Турчинову, Яценюку, Кличку, Тягнибоку і висловити їм свою думку з приводу ситуації в країні та їхньої політично діяльності. Я не могла проґавити унікальну можливість поговорити з прем’єр-міністром. Але от біда: номери Яценюка, Тягнибока та Кличка «не є дійсними», а Турчинов «чомусь» не бере трубку – мабуть, втомився теревенити з кіровоградськими «сєпарами». сепаратисти3

***

Вирішую поспілкуватися з деякими кіровоградцями-учасниками антиукраїнських груп у соцмережах. Пишу однакове повідомлення чотирьом різним людям. У повідомленні запитую, чому вони вступили до антиукраїнської групи та чи знають про кримінальну відповідальність за поширення сепаратистських та антидержавних ідей (ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України Стаття 109. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. Частина 2. Публічні заклики до насильницької зміни чи пова­лення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, — караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк).

На моє повідомлення відгукнулися троє з чотирьох прихильників «КНР» та антимайдану (яким, до речі, по 18-19 років)

Чіткої відповіді чи хоча б обґрунтування своєї політичної позиції я так і не отримала. Натомість посипалися фрази типу «порву за свою страну», «это мое дело». Хоча яку «страну» віртуальний «сіпаратюга» мав на увазі, він не уточнив. Один хлопець написав, що в антиукраїнській групі зареєструвався ще влітку і більше туди не заходив…

Сепаратисти1

***

Нещодавно у всіх на слуху була справа про те, що двох кіровоградців судитимуть за пропаганду сепаратизму. Чоловіки поширювали через мережу Інтернет матеріали деструктивного характеру, пропагували ідеї сепаратизму та екстремізму. То чому ж правоохоронці не можуть знайти організаторів інших антиукраїнських груп?

До речі, готуючи матеріал, в Інтернеті натрапила на Базу підписників сепаратистських груп ВК. Якщо вірити цьому сайту, то в Україні за 4 місяці перевірено 342 тис. громадян. Кожен українець може пошукати себе у цьому списку.

А ви вже пройшли «перевірку на сепаратизм»?


Головне сьогодні