З 1 вересня в Україні відновлюють приватизаційні процеси, які призупинили від початку повномасштабної війни. На Кіровоградщині в тому числі оголосять аукціони приватизації державного майна. Журналісти Точки доступу дізнавалися, чи сформували в регіоні перелік таких об’єктів і що пропонуватимуть потенційним покупцям.

потенційний об'єкт приватизації у середмісті Кропивницького

Як зазначила у коментарі редакції в.о. директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Кіровоградської ОВА Світлана Соломаха, приватизація дозволить державі зосередитися на більш ефективному управлінні стратегічними підприємствами, обороні та формуванні політики. Надасть бізнесу можливість інвестувати в активи та перетворювати їх на працюючі, ефективні компанії.

З осені на Кіровоградщині розпочнуть приватизацію об’єктів, що належать до малої і середньої приватизації. До приватизації будуть пропонувати об’єкти, що не належать до критичної інфраструктури і не використовуються в оборонних та інших стратегічних цілях держави.

Світлана Соломаха

Нині по області сформовано список із 30-ти таких об’єктів. Формуванням переліку займалися фахівці Фонду державного майна. Частина з цих об’єктів – це об’єкти, що до повномасштабної війни вже виставляли на приватизацію, але цей процес призупинили і лише зараз вони набувають нового сенсу, – прокоментувала Світлана Соломаха.

Приватизація відбуватиметься за зручними й пришвидшеними процедурами. Як і раніше, процедура торгів проходитиме на базі платформи електронних аукціонів Прозорро.Продажі.

Бізнес може самостійно ініціювати приватизацію об'єктів державної власності. Для цього потенційні покупці мають надіслати лист у довільній формі на адресу регіонального відділення Фонду державного майна України у Кіровоградській області.

Спрощується і сам процес передачі таких об’єктів, терміни виставлення на аукціон. Одна із новинок – щоб виставити об’єкт на приватизацію, необхідно до Фонду державного майна подати звернення від потенційного власника. Хоче хтось у конкретній будівлі облаштувати офісне приміщення  або розмістити виробничі потужності і працювати – і тоді Фонд держмайна розпочинає свою роботу, виставляється об’єкт на аукціон і так далі.

Звернутися із відповідною заявою до Фонду держмайна можуть і представники органів місцевого самоврядування.

Якщо вони бачать, що в них на території є якісь об’єкти приватизації державної або комунальної власності, що не використовуються і можуть бути запропоновані для продажу, вони можуть подати заявку у Фонд держмайна, аби виставити його на приватизацію. Або будь-який пересічний громадянин чи підприємець бачить, що є об’єкт, який би був цікавий у виробничому процесі, він також може звернутися із заявою до Фонду держмайна.

Підхід до визначення стартової ціни також спростили.

Об’єкт виставляється за останньою балансовою вартістю або ж, у разі, якщо об’єкт є доволі зношеним і вона нульова, то він взагалі виставляється за одну гривню. Потім процес конкуренції в торгах визначає реальну вартість об’єкта, – зазначила Світлана Соломаха.

Процес приватизації, вважають в ОВА, може зацікавити і представників релокованих в наш регіон підприємств або навчальних закладів.

На даний час до нас релокувалися 37 суб’єктів господарювання, це ФОПи, малі й середні підприємства, є і виробничі, є торгівля. Також до нас перемістилися сім навчальних закладів. Із цих 37 суб’єктів, 28 вже працюють, інші перебувають у стані монтажу, облаштування, один суб’єкт – на транспортуванні.

Перелік доступних об'єктів для приватизації у Кіровоградській області, а також детальна інформація про них – за посиланням. У списку є адміністративні приміщення, колишні будівлі амбулаторій, ветеринарних лікарень, статистики, пенсійного фонду, складські й гаражні приміщення, прибудови до житлових приміщень, недіючий спиртовий завод тощо. Територіально вони знаходяться не лише в обласному центрі, а й у районах. Цей список не сталий, у подальшому він буде доповнюватися.


Головне сьогодні