Кіровоградська облрада не проголосувала за звернення до уряду щодо необхідності відмінити постанови про підвищення тарифів на компослуги.

Звернення пропонувалося направити "з метою недопущення зростання соціальної напруги в регіоні".

В проекті було запропоновано наступне:

"1. Затвердити Звернення депутатів Кіровоградської обласної ради до Кабінету Містрів України та Верховної Ради України стосовно встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги та соціальні гарантії пенсіонерів.

2. Доручити голові обласної ради: надіслати текст Звернення депутатів Кіровоградської обласної ради до Кабінету Містрів України та Верховної Ради України з клопотанням щодо його підтримки; звернутися до обласних рад України з пропозицією про підтримання звернення депутатів Кіровоградської обласної ради Кабінету Містрів України та Верховної Ради України стосовно встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги та соціальні гарантії пенсіонерів".

Текст звернення наступний:

Звернення депутатів Кіровоградської обласної ради до Кабінету Містрів України та Верховної Ради України стосовно встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги та соціальні гарантії пенсіонерів.

Згідно з постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) від 26 лютого 2015 року № 220 "Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню " та від 03 березня 2015 року № 583 "Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення", зросли тарифи на електроенергію та природній газ.

Відповідно до наведених вище документів підвищення тарифів на електроенергію розраховане на 2 роки та проходитиме у п'ять етапів, перший з яких стартує у квітні 2015 року. Для домогосподарств, які споживають менше 100 кВт-год на місяць, тариф буде підвищено на 5,8 коп. до 36,6 коп/кВт-годину; від 100 до 600 кВт-год - до 63 коп/кВт-год; понад 600 кВт-година на місяць, тариф до 140,7 коп/кВт-год.

Загалом до квітня 2017 року середньозважений тариф на електроенергію для населення зросте в 3,5 рази - до 122,83 коп/кВт-ч. Але найбільш відчутно подорожчав природний газ. Причому як для потреб населення, так і для підприємств. Постанова НКРЕКП від 03 березня 2015 року № 583 "Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення" передбачає:

"1. Встановити роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення (з урахуванням податку на додану вартість, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом), у разі використання природного газу: 1) для приготування їжі та/або підігріву води – 7,188 грн за 1 м3; 2) для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води): у період з 01 травня по 30 вересня (включно) – 7,188 грн за 1 м3; у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно): за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць (включно), – 3,600 грн за 1 м3; за обсяг, спожитий понад 200 м3 природного газу на місяць, – 7,188 грн за 1 м3." 3 Тобто, мінімальний тариф для населення збільшено з 1,1 грн до 3,6 грн за 1 куб. м. (більш ніж у 3 рази).

За обсяг споживання понад 200 куб. м природного газу на місяць, тариф встановлено на рівні 7,188 грн за 1 куб. м, а в період з 1 травня по 30 вересня він буде діяти незалежно від обсягів споживання. Для підприємств тепер встановлено тариф у 2994,3 грн за 1 тис. куб м. До цього розмір мінімального тарифу становив близько 1309,20 грн за 1000 куб. м, таким чином, він підвищився в 2,28 рази.

Також Закон України № 76-VIII "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" передбачає, що з 1 червня 2015 року пільговий проїзд у громадському транспорті буде збережено лише окремим категоріям громадян. Це, в першу чергу, інваліди першої та другої групи, діти сироти, діти з багатодітних родин, учасники бойових дій. Пенсіонери ж не зможуть користуватися правом безкоштовного проїзду в громадському транспорті.

В умовах економічної кризи та зростання цін відміну істотних соціальних гарантій пенсіонерів вважаємо недоцільною. Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги переважною більшістю мешканців Кіровоградської області сприймається як необґрунтоване, надмірно різке та таке, що може мати вкрай негативні як соціальні, так і політичні наслідки.

З огляду на викладене та враховуючи встановлені Конституцією та Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні” принципи місцевого самоврядування, беручи до уваги підзвітність та відповідальність органів місцевого самоврядування перед територіальними громадами, як представники мешканців територіальних громад області, ми змушені звернутися до Кабінету Міністрів України та до депутатського корпусу Верховної Ради України з проханням врегулювати питання тарифоутворення та забезпечити скасування вищенаведених постанов НКРЕКП, а також внесення змін до Закону України № 76-VIII "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України", щодо відміни скасування пільгових перевезень для пенсіонерів


Головне сьогодні