Цьогорічні лауреати обласної краєзнавчої премії імені Ястребова — двоє сільських учителів та кіровоградський фольклорист — отримали свої нагороди напередодні Міжнародного дня музеїв, повідомив кореспондент Точки доступу.

Церемонія нагородження проходила в обласному краєзнавчому музеї за участі голови обласної ради Олександра Чорноіваненка, який очолював конкурсну комісію.

Першої премії удостоєна вчителька початкових класів Злинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ольга Голованова за книгу «Злинка: від витоків до сьогодення».

Другу премію отримав співробітник Кіровоградського музею музичної культури імені К.Шимановського Олександр Терещенко за краєзнавчо-дослідницький доробок пісенного фольклору Кіровоградщини, зібраний у 1998-2013 роках (музично-фольклорні праці, нотні збірки з авторським науковим коментарем, аудіо-альбоми з авторським науковим коментарем).

Третя премія - вчитель географії Воїнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олександрійської районної ради Леонід Балацький за проект «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область», дослідження «Село Войнівка», «Село Долинське», «Село Протопопівка».

Подяки обласної ради за участь у конкурсі отримали авторські колективи Кіровоградської обласної державної телерадіокомпанії за проект «Кіровоградщина. Факти і цифри» та творці книг «Велика Війна 1941-1945. Кіровоградський вимір» і «Кіровоградщина. У дзеркалі часу».

ДОВІДКА. Володимир Ястребов (1855-1898) – видатний археолог, етнограф, засновник музейної справи у краї. З 1876 року працював викладачем земської реальної школи і жіночої гімназії у Єлисаветграді, був членом-кореспондентом Московського археологічного товариства, Одеського товариства старожитностей, інших історичних товариств, нагороджений Орденом Станіслава ІІІ ступеня.

Обласна краєзнавча премія імені Володимира Ястребова заснована рішенням Кіровоградської обласної ради від 17 грудня 1993 року. Премія присуджується щороку на конкурсній основі за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи. Премія і почесна відзнака – «Степовий орел» вручається щорічно 18 травня, у Міжнародний день музеїв.

За 21 рік існування премії почесні відзнаки лауреата премії імені Ястребова отримали понад сто краєзнавців Кіровоградщини.


Головне сьогодні