Восьмеро активістів кіровоградського осередку ВО «Свобода» залишили партійні лави через незгоду з діями керівництва.

Про це йдеться в заяві, текст якої має Точка доступу.

Разом із головою міської організації Сергієм Запорожаном повноваження склали Дмитро Лазаревич – голова Кіровської у м.Кіровограді районної організації ВО «Свобода», Василь Ращупко – член міського комітету партії, Юрій Лісниченко – член міського комітету партії, Леонід Багно – член партії, учасник АТО, Олег Скрипник – член партії, учасник АТО, рядові члени партії Юрій Рогало та Яна Вічірко.

«Заявляємо про свій вихід із політичної партії ВО «Свобода», який став наслідком розколу у міській та обласній організації партії в останні шість місяців 2014 року після приходу у березні на посаду голови ОДА ставленика нардепа С.Ханенка, його колишнього помічника-консультанта Олександра Петіка.

У перший місяць після переможної революції Гідності і громада області, і рядові свободівці покладали особливі надії на швидкі зміни і реалізацію гасел Майдану, тим більше, що неочікувано найвищу посаду в області посів саме свободівець. А від цієї політичної сили виборець завжди чекає рішучості, сміливості і радикалізму у вирішенні питань повсякденного і загальнополітичного життя.

Та не так сталося, як гадалося! Місцеві свободівці потрапили у так званий цугцванг, коли кожен наступний хід лише погіршує ситуацію. ВО «Свобода» втратила в області статус вуличної, протестної опозиції, яка безкомпромісно критикує владу ( як же виступати проти свого), а провладною політичною силою так і не стала. Петік цілеспрямовано і системно ігнорував усі пропозиції, які йшли з низових ланок щодо кадрової люстрації чиновників у самій ОДА та органах державного управління. Губернатор-філософ швидко знайшов спільну мову із вишколеною регіональною «єдиною командою» Ларіна. Попри протести євромайданівців, значну частину яких у Кіровограді становили рядові свободівці, на своїх місцях залишились керівники обласних підрозділів Чудний, Дрок, Останній, Серпокрилов, Федорчак, Середа, Мурований, Бажан та десятки інших вірних регіоналів.

Та найголовніше – голова ОДА так і не сформулював основних положень своєї програми діяльності, крім забезпечення проведення президентських виборів. Вибори президента-несвободівця забезпечив добре, чим і заслужив перебування на посаді ще на три місяці. Виборець «Свободи» спантеличений такою беззубістю і безхребетністю очільника області.

В самій партійній організації виникли два центри прийняття рішень. Один варіант пропонував голова обласної організації ( О. Ромащенко, з кінця липня – І. Степура), з іншого боку – уповноважений фракції ВО «Свобода» у ВР України С.Ханенко. В такій ситуації партійці розкололися на дві ворогуючі групи. До голови партії О.Тягнибока полилися скарги, результатом розгляду яких мало не став розпуск обласної партійної організації. Це – наслідок “допомоги” партійцям Кіровоградщини з боку нардепа С.Ханенка. Ігнорування думки первинних організацій і рядових партійців стало нормою. Але партія — це не армія!

Створений порядок у партії не відповідає проголошеним гаслам партійної програми. Це не шлях до Європи, не організація партійної роботи за європейськими зразками. Це — азійська деспотія, опричнина часів Івана Грозного! Особливо обурює партійців ситуація, яка склалася із висуванням кандидатів у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради України 26 жовтня 2014 року. Партія проголошує, що пріоритетною є модель виборів за пропорційною системою з відкритими списками. От і продемонструвати б виборцям хоча б фрагментарно переваги цієї моделі, задіявши внутріпартійний праймеріз. Кандидатури місцевих партійців, які пройшли узгодження, обговорення і голосування на міських і районних зборах, на обласній партійній конференції проігноровані стовідсотково. Кандидатури Василя Ращупка по 99-му ТВО, Ігоря Ткаченка по 101-му ТВО, Руслана Степури по 102-му ТВО, Олександра Тараненка по 103-му ТВО проігноровані політвиконкомом партії в угоду якимось кулуарним домовленостям із «партнерами» по майбутній коаліції. А як же вимога Майдану, щоб у політику йшли молоді, освічені патріоти своєї держави?

Зникла будь-яка мотивація працювати у партії, яка проголошує одні гасла, а на практиці реалізує інше», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, голова міської організації ВО "Свобода" Сергій Запорожан заявив на прес-конференції про складання своїх повноважень.


Головне сьогодні