У Новомиргороді під час святкування Дня міста гірників ввели в експлуатацію ще одну ділянку Європейського парку. Він є спільним пpоектом влади, бізнесу та гpомади. Його реконструкція розпочалася у 2017 році.

Кореспондентка Точки доступу поспілкувалася з ландшафтним дизайнером Інною Слюсаренко про вже зроблену роботу та подальші перспективи парку.

Третя черга парку чи все зроблено

Пані Інна розповіла, що на ділянці, де розташована третя черга, наразі змонтували всі підземні комунікації, проклали й вимостили плиткою доріжки, висадили сакури та сосни, самшит та злакові, зʼявився газон. Частина газону вистелена рулоном, частина висіяна. Роботи тут ще триватимуть.

Робітники вистеляють газонну траву. Початок липня

Насамперед ми повинні подбати про створення тіні. І це буде зроблено двома способами - висадкою додаткових дерев та встановленням малих архітектурних форм, - розповіла дизайнерка.

Дерева висадять після того, як гарно вкорениться газон.

Ми спочатку, коли ще не розпочали реконструкцію, планували на цій ділянці поступове оновлення дерев, мали намір додавати цікаві, оригінальні, незвичайні для цієї місцевості. Та коли ретельно дослідили, в якому стані перебувають дерева, які з них можна залишити, то зрозуміли, що практично все доведеться засаджувати заново. Відповідно внесли корективи і в заплановані породи дерев - будемо висаджувати те, що максимально швидко виросте. Зупинилися на соснах та березах, хоча розглядаємо й інші варіанти - катальпи, платани тощо. Саджати їх будемо або восени, або навесні наступного року - в залежності від погоди та інших умов.

Дизайнерка розповіла, що берези допоможуть стилістично поєднати дві частини парку, адже вони є на одній з алей. Це будуть сортові дерева, які відрізнятимуться від тих беріз, які можна побачити в різних куточках Новомиргорода.

Сосни плануємо двох сортів - кримську та чорну. За умови поливу та ретельного догляду вони досить швидко ростуть, на відміну від багатьох інших різновидів сосни, - додала вона. - Про користь прогулянок у соснових насадженнях всім відомо, тож ми створюємо насадження, які будуть насичувати повітря корисними фітонцидами - і неподалік від цих насаджень наступного року зʼявиться реконструйований, розширений та оновлений дитячий майданчик.

Також планують встановити малі архітектурні форми - так звані бесідки. Під них відведені "кишені" обабіч алей, і саме цю ідею підтримали новомиргородці на Дні міста гірників. Зараз фахівці вивчають різні варіанти таких міні-споруд для третьої черги парку.

Чим порадує відвідувачів парк наступного року

Загалом готуються проекти для трьох обʼєктів: дитячого майданчика, амфітеатру та туалету. Зараз ведуться і обрахунки технічного характеру, і фінансові обчислення.

Хочеться зробити все якомога краще, капітально, щоб ці споруди прослужили багато десятиліть. Тому нехай краще проект розтягнеться в часі, але результат буде гідний уваги і поваги. Гадаємо, дещо пізніше стане зрозуміло, які з цих трьох проектів увійдуть до четвертої черги, а яким доведеться чекати реалізації ще один рік, - розповіла пані Інна.

Вона зазначила, що туалет у парку планується теплий, з прибиральницею, а значить, треба продумати, спланувати та створити всі відповідні комунікації.

Дітям дуже подобається гратися на пагорбах, тому на дитячому майданчику є намір застосувати метод геопластики. Але на все це потрібні кошти.

Крім того, дуже складним проектом є реконструкція колишньої літньої сцени. Колись її встановили так, що лавочки були розташовані в прохідному місці. Тож фахівці вирішили зробити революційне перетворення і зробити тут круглий танцмайданчик, навколо якого буде чимало місць для сидіння - як у римських амфітеатрах. Спостерігати за дійством на сцені можна буде з різних точок, що дуже актуально для танцювальних конкурсів. А для виступів, наприклад, театральних колективів, можна буде встановлювати мобільну авансцену. На другому етапі реконструкції сцени над нею зʼявиться укриття, щоб можливо було проводити заходи, незалежно від погоди.

Скільки коштує краса?

Карл Лагерфельд свого часу казав: "Не буває некрасивих жінок, буває мало грошей". Так само і з зеленими зонами - не буває некрасивих парків, буває мало капіталовкладень.

У Європейський парк у 2017 році було вкладено:

  • ТОВ ВКФ Велта – 2 млн 415 тис. грн.
  • ТОВ «Новомиргородський цукор» - 250 тис. грн.
  • ПСП Бирзулове  340 тис. грн.
  • Бюджет міста – 711,7 тис. грн.

У 2018 році кількість спонсорів зросла:

  • ТОВ ВКФ Велта – 2 млн 988 тис. грн.
  • Бюджет міста – 359 тис. грн.
  • СТОВ «Агролан» - 73,2 тис. грн.
  • СТОВ «Правда» - 98,8 тис. грн.
  • ПСП «Прищепівка» - 13,6 тис. грн.
  • ТОВ «Новомиргородський цукор» - 250 тис. грн.
  • ПСП Бирзулове – 100 тис.грн.

Витрати 2019 року ще підраховуються. Проте вже зараз відомо, що у парк вкладено:

  • ТОВ ВКФ «Велта» - понад 2 млн грн.
  • ТОВ «Новомиргородський цукор» - 295 тис. грн.
  • ТОВ «Прищепівка» - 16,5 тис. грн.
  • ПСП «Бирзулове» - 28,9 тис. грн.
  • Бюджет міста – 600 тис. грн.

Виробнича компанія «Велта» вкладає кошти в реконструкцію, а також взяла на себе майже всі витрати на утримання парку. Щомісяця близько 50 тисяч гривень йде на зарплати працівникам парку, засоби захисту рослин, добрива, пально-мастильні матеріали. Станом на 1 серпня на ці цілі витратили 325 тисяч гривень. І це без врахування капіталовкладень в технічне оснащення парку - райдер, снігозбиральну техніку, пилосос, оприскувач. Загалом у придбання цього обладнання у 2019 році витратили 190 тисяч гривень.

Кожен, хто бачить траву, дерева, красиві доріжки, оригінальні прилади освітлення, має усвідомлювати, що парк - це ще й 9,6 кілометрів труб різного діаметру; 7,2 кілометра кабеля; понад 130 точок освітлення - на опорах, у фонтанах та паркових прикрасах, вмонтовані в алеї.

Вистелено та посіяно 2,5 гектарів газону.

Висаджено 120 екземплярів багаторічних рослин - таких, як лаванда, міскантус, барвінок. Парк прикрашатимуть 1580 декоративних кущів. Тільки в живій огорожі біля стадіону висадили 370 саджанців грабу, а окремо висадили 120 молодих дерев хвойних та листвяних порід.

І найголовніше - ці цифри не остаточні. Реконструкція парку триває!

Читайте також: Зірковий гість у Новомиргороді: Віктор Павлік про життя, родину та музику (ФОТО)

Читайте також: Міністр культури Євген Нищук: про "КропФест", українське кіно та політичний вибір (ФОТО)


Головне сьогодні