Мільйони гривень, зібраних на допомогу ЗСУ, аптечки, дрони, маскувальні сітки, продукти. У Кропивницькому вже 10 років працює потужний волонтерський простір КропХаб. У перші дні повномасштабного вторгнення саме КропХаб став осередком, який згуртував містян для допомоги українській армії. 

Наразі волонтери простору не обмежуються допомогою ЗСУ, вони стали майданчиком, який опікується ветеранами та проводить благодійні просвітницькі заходи. Волонтерський проєкт “МИР 2.0.” став культурним осередком для кропивничан. Про історію створення та роботу волонтерського хабу, який змінює життя міста, читайте на Точці доступу.

Найбільший волонтерський хаб Кіровоградщини

КропХаб працює із жовтня 2019 року. Він є продовженням громадської організації "Серця матерів та ветеранів війни Кропивницького". Саме вони у 2014 році одними з перших почали збирати допомогу для військових, які знаходилися в зоні АТО. Волонтери розгорнули намет у центрі міста, туди кропивничани приносили їжу, ліки, одяг для військових. Збирали гроші на бронежилети та інше спорядження.

Палатка "Серця матерів" на площі Богдана Хмельницького

П’ять років тому у центрі міста, у приміщенні, де раніше був склад, волонтери своїми силами облаштували громадський простір та майданчик для спілкування ветеранів. 

Це багатофункціональний громадський простір, який буде об’єднувати палаючі серця нашої громади. Ми готові до будь-яких проєктів, які будуть спонукати до кращої мети, – так охарактеризувала місію КропХабу його співзасновниця Катерина Колтунова під час відкриття простору. 

Катерина Колтунова

З часом майданчик перетворився на потужний хаб для допомоги військовим та культурно-просвітницький центр. 

У перший день повномасштабного вторгнення саме волонтери КропХабу згуртували навколо себе містян. На Козачому острові розгорнули намет, куди кропивничани та жителі області  приносили допомогу для військових та внутрішньо переміщених осіб. Коли був відсутній зв’язок, люди йшли до Козачого острова, щоб дізнатися останні новини. Волонтерський намет став не просто гуманітарним складом, а потужним центром підтримки і взаємодопомоги, місцем, де люди відчули силу протистояти ворогу. За три місяці роботи з волонтерського намету відправили 200 тонн гуманітарної допомоги на фронт та прифронтові території.

Волонтерський намет КропХаб

Волонтери КропХабу закуповують електроніку для ЗСУ, допомагають у підборі аеророзвідувальної техніки, виготовляють продукти харчування, плетуть маскувальні сітки, формують аптечки, координують роботу з іншими волонтерськими організаціями, проводять просвітницькі заходи та акції вшанування. Також допомагають ветеранам адаптуватися до цивільного життя. 

На постійній основі у КропХабі працює 15 волонтерів. 

У наших групах постійної комунікації – близько 30 людей. Хтось долучається час від часу, коли є можливість. Хтось – на певні проєкти або напрямки. Окрім того, долучаються волонтери з громад, партнери, друзі, – розповідає Катерина Колтунова.

Команда "КропХаб"

У 2022 році волонтери КропХабу опрацювали більше ніж 10 мільйонів гривень, закупили 56 тепловізорів, 23 квадрокоптери, 50 приладів нічного бачення, надали 10 тонн гуманітарної допомоги для лікарень, закупили 15 автівок для ЗСУ. Окрім того, евакуювали з зони бойових дій 50 цивільних та 20 поранених військових. Здійснили 107 рейсів у гарячі точки, надавали допомогу херсонцям після деокупації.Відремонтували або забезпечили запчастинами більше ніж 50 автівок військових, на загальну суму 500 тисяч гривень.

Допомога від КропХабу

Важливий напрямок діяльності – координація роботи з іншими волонтерами не тільки міста, а і області. Ми не зосереджуємо все тільки на нашому майданчику, а навпаки делегуємо певні завдання. До прикладу, в Калмазово виготовляють закрутки – тушкованку, каші з м’ясом, шиють матраци, виробляють необхідні для наших захисників речі.Через осередок “Краяни” в Великій Висці отримуємо допомогу з громад. Дівчата з благодійної організації “Вулик” відшивають сезонний одяг – футболки, спідню білизну, бандани, флісові костюми. В навчальних закладах плетуть сітки, виготовляють смаколики.  Так само зварювальні роботи ми делегуємо, зокрема і в Малій Висці. Співпрацюємо з комунальними установами міста та області, – зазначає Катерина Колтунова. 

Волонтерка з Калмазово

Волонтери поєднують практичну складову (безпосередню допомогу для фронту) та роботу з аудиторією: проводять національно-просвітницькі заходи та заходи вшанування:

Розвиваємо культуру наших містян та жителів області. Ми готуємо суспільство приймати наших військових в статусі ветеранів. Хочемо, щоб поки вони нас там захищають, тут не нівелювали їхні зусилля. Тому формуємо національну свідомість, яку відстоюють наші захисники та захисниці.

гільза КропХаб

Зараз волонтери, окрім допомоги фронту, посилили роботу з ветеранами:

Військові, які приходять до нас, рано чи пізно стануть ветеранами. І важливо не знецінити їх та допомогти інтегруватися в мирне життя. Ми залучили допомогу Міжнародної організації з міграції саме на створення просторів для ветеранів, а гуманітарну допомогу сконцентрували в іншому приміщенні. Сподіваюсь, що нам вдасться охопити ці два напрямки. Маємо надійних партнерів в цьому напрямку - Кропивницький міський центр комплексної реабілітації та надання соціальних послуг для осіб з інвалідністю та Кропивницький професійний ліцей сфери послуг і торгівлі.

Катерина Колтунова говорить, що найголовніше для волонтерів – це репутація, адже працювати з грошима, які їм довірили люди, – велика відповідальність.

Це важко, це виклик. Велика команда, багато лідерів, багато звернень, але ми завжди намагаємось, по можливості, закривати ті запити, які до нас надходять.

волонтерський простір КропХаб

Як волонтери змінили культурне життя Кропивницького

2021 році в приміщенні колишнього кінотеатру “Мир”, яке багато років чекало правильної концепції, за підтримки власника, волонтери КропХабу відкрили громадський простір “Мир 2.0”. 

Будівля колишнього кінотеатру МИР у Кропивницькому

Облаштовували все за інвестиції власника та у співпраці з волонтерами. Катерина Колтунова говорить, що це була своєрідна авантюра:

Ми досить змістовно та ґрунтовно підійшли до проєкту “Мир 2.0.” і за три роки нам вдалося зробити його осередком культурного життя міста.

волонтерський простір у Кропивницькому

Допомагали робити ремонт та облаштування громадські активісти та військові: 

Ми сказали, що це авантюра і не факт, що нас звідти не попросять піти, адже це приватна власність. Якщо ви готові, то давайте разом робити. Дуже багато людей зголосилося допомогти. Це був момент єднання. 

Волонтери розуміли, що через розваги люди більше донатять. Проте розваги мають бути якісними. У кожен захід та подію вкладають ідеологічні та естетичні сенси:

Ми відкривали “Мир 2.0” як подієвий майданчик, щоб акумулювати кошти, працювати з аудиторією, розвивати культуру благодійності та волонтерства. Всі наші заходи спрямовані на те, щоб зібрати гроші для допомоги військовим. Максимально включаємо складову національної свідомості, щоб створювати якісний культурний продукт, який буде приносити користьзбройним силам.

волонтерський простір МИР 2.0.

Культурний простір працює як літній майданчик. Тут організовують благодійні виступи, концерти, виставки та акції. Окрім того, у “Мир 2.0” містяни проводять своє дозвілля та відвідують кафе, яке відкрила родина з Луганщини. 

МИР 2.0.

Катерина Колтунова говорить, що у порівнянні з 2022 роком, люди стали менше донатити, тому їм доводиться вигадувати нові шляхи залучення та збору грошей: 

Зараз є сталі партнерства, допомагають одні й ті ж самі. Є люди, які виносять останнє, а є люди, які, маючи можливості, задонатили 500 гривень у 2022 році і вважають, що вони виконали свій обов’язок. Але таке життя, люди різні. Хочеться більше участі бізнесів та заможних людей у зборах. Зараз ми працюємо над тим, щоб розвивати стале волонтерство серед молоді та творчих особистостей.

куьтурний простір у Кропивницькому

За роки роботи у “Мир 2.0” реалізували чимало творчих ініціатив. Один із найбільших проєктів – “Творчі волонтери”. Вже третій рік поспіль вони виходять на вулиці міста, співають і збирають гроші для ЗСУ.

Творчі волонтери

Волонтер Євген Жердій розповів, що благодійний проєкт “Творчі волонтери” заснували у березні 2022 року за його ініціативою: 

З початком повномасштабного вторгнення ми багато збирали і відправляли допомоги, що і продовжуємо робити. Для того, щоб задіяти творчих людей і реалізувати їх потенціал, я вигадав такий формат збору допомоги.

Євген Жердій

Чоловік зазначає, що за весь час роботи проєкту вдалося зібрати майже 3 мільйони гривень. Волонтерам вдалося залучити до своїх благодійних виступів більше півтори тисячі танцівників та близько 300 співаків та музикантів: 

Ми залучаємо не тільки професійних співаків, а й аматорів. Даємо їм змогу реалізувати себе, можливе це стане поштовхом для їх подальшого становлення. Адже ці виступи дають досвід роботи з публікою, дозволяють розвивати та підтримувати українську культуру.

"Творчі волонтери" у Кропивницькому

"Творчі волонтери” працюють за будь-яких погодних умов. Євген Жердій говорить, що їм доводилось виступати і в спеку, і в дощ, і в холод.

У квітні цього року “Творчим волонтерам” вже вдалося закрити запит, на який дуже довго збирали гроші:

Зібрали 90 тисяч гривень на ремонт автівки для ЗСУ. Зараз збираємо 212 тисяч на  2 квадрокоптери Mavic і батареї до нього. 

Євген Жердій і Альона Альона

У волонтерському просторі КропХаб на базі майданчику Мир2.0 також організовували благодійні виступи реперки Альони Альони, співака  Khayat, гурту “Єлька”, Бандура Krut, Люся Кава, Скай, Kozak system, заслуженої  солістки ансамблю пісні і танцю ЗСУ Юлії  Олійник, стендапи виконавців всеукраїнського рівня. Також проводили виставку “Залізне ТРО” та фотовиставку “Волонтерський фронт” кореспондента Точки доступу, а нині військового 121-ї бригади територіальної оборони, Олександра Козловского. Це лише невелика частина культурних заходів, які провели волонтери.

фотовиставка Олександра Козловського

Катерина Колтунова розповідає, що зараз перед ними стоїть дуже багато викликів: 

Без витрат неможливо провести класний захід. Людей треба кожного разу все більше вражати. 

Для нас, до прикладу, було викликом організувати концерт Альони Альони. Вона не взяла абсолютно ніякого гонорару, але, щоб організувати якісний концерт, потрібно було нести витрати на установку якісного обладнання і проведення концерту. Це був серйозний іміджевий виклик і ми хотіли, щоб побільше людей побачили, що таке благодійність та волонтерство. Це така культурна інвестиція.

Концерт Альони Альони у Кропивницькому

Що далі? 

Цього року громадський простір “Мир 2.0” на Великій Перспективній не відкриватиме новий сезон. У приміщення з’явився новий власник, який зацікавився концепцією простору. Він вирішив зробити там ремонт, тож приміщення оновлять: 

Мабуть, так повертається добро. Чудово, що є люди, які в найскладніший час розуміють, що важливо розвивати культуру і простори єднання. Тепер це буде якісний, креативний та функціональний простір у центрі міста. В оновленому інтерʼєрі будемо розвивати ідеологічну складову та допомагати людям знайти опори якісного культурного відпочинку, навчання, роботи та відновлення, ну і їжі, куди ж без неї, – розповіла волонтерка.

Мир 2.0. оновлення простору

Катерина Колтунова пишається тим, що вдалося зробити за роки волонтерської роботи: громадський простір “Мир 2.0”, проєкт “Творчі волонтери”, просвітницькі зустрічі “Кропивницькі теревені”, ініціативи волонтерів з команди такі які “Мовні перегони”, “Волонтерські розКазки”, театральне мистецтво серед учнівської молоді “Рампа-2024”, арт-майстер-класи, спортивні тренування, робота з військовими артефактами та створення музею, організація щорічних  вшанувань, встановлення “Дзвонів пам’яті” у центрі Кропивницького та на Фортечних валах:

Варто згадувати і наш волонтерський проєкт про місто та людей “Хочу тут жити”. В рамках якого ми познайомилися з Євгеном Жердієм та багатьма людьми, які потім брали участь у наших проєктах. 

Також дуже важливий шмат нашої роботи – це виїзди волонтерів у фронтові зони, допомога херсонцям.

Пишаємось тим, наскільки об’єднаними ми стали”. 

Зупинятися на досягнутому у КропХабі не збираються, кажуть, що мають багато ідей, які планують втілити в життя:

У цьому році ми взяли вектор на те, щоб зміцнити свої позиції та облаштувати простір “Мир 2.0”. Попрацюємо на інших майданчиках, розширимо локації.

Євген Жердій та волонтери

Редакторка – Ольга Зима


Читайте також: Рушійки змін. У Кропивницькому дружини військових вчаться жіночому лідерству (ФОТО)


Головне сьогодні