MedHub. Тренінговий центр із домедичної допомоги відкрили у Кропивницькому. Це перший центр в області на базі медичного закладу. Його створення ініціювали самі студенти. Надавати допомогу собі та іншим тут навчатимуть усіх охочих. Всі заняття безплатні. На відкритті простору побували журналісти Точки доступу.

Тренінг

Постраждалий може бути в свідомості і дихати – це одна ситуація, інша ситуація, коли постраждалий без свідомості і він не дихає, – викладачка Кіровоградського медколеджу ім. Є.Мухіна Ганна Буроминська проводить перший майстерклас у центрі.

Лікарка

Вона розповідає, що взяти участь у роботі центру її запросили студенти, адже вона має практичний досвід, є лікарем-анестезіологом. Тренінги, що проводитиме фахівчиня, розраховані на людей від 14 до 35 років. Розробляли програму викладачі. В заняття включили зупинку кровотечі, серцево-легеневу реанімацію, стабільне бокове положення хворого, допомогу при пневмотораксі та нападі епілепсії тощо.

Аптечка

Ми будемо вчити оцінювати стан пацієнта, визначати наявність критичної кровотечі, будемо вчити зупиняти критичну кровотечу, звільняти прохідність верхніх дихальних шляхів від сторонніх тіл, також проводити серцево-легеневу реанімацію. А саме: робитимемо закритий масаж серця, штучну вентиляцію легень.

Штучна вентиляція легень

Голова студради медколеджу Олександр Конельський зазначає, що створити такий центр ініціювали студенти коледжу. Команда складається із п’яти осіб. Активісти подали проєктну заявку, пройшли відбір, навчання та отримали фінансування. Приміщення для проведення тренінгів облаштували за підтримки UNICEF у рамках програми UPSHIFT, що покликана розвивати молодіжні проєкти. Витратили на це 62 тисячі гривень.

Студрада

Ми купували пуфи-крісла, пуфи-мішки, столики, стільці, каремати, повітроводи, турнікети тренувальні і справжні, джгути Есмарха, мішок Амбу, медичний коледж нам надав манекени для серцево-легеневої реанімації тощо.

Центр з домедичної допомоги

Ганна Буроминська говорить, що вміти надати домедичну допомогу собі і оточуючим, які цього потребують, важливо завжди, а надто – у воєнний час.

Медицина

У воєнний час три найважливіші причини превентивної смертності це – непрохідність дихальних шляхів, пневматоракс (наявність у плевральній порожнині повітря) і наявність критичної кровотечі. Якщо ми навчимо людей без медичної освіти швидко діагностувати, надавати допомогу при цих станах, то ми збережемо життя багатьох людей.

Практичне навчання

За участь у навчанні платити не треба. Одна людина може пройти одне заняття тривалістю дві з половиною години. Це теорія та практичий курс. По проходженню тренінгу кожен учасник отримає сертифікат та подарунок – плівку-клапан для серцево-легеневої реанімації.

Кіровоградська ОВА

У чому його особливість цього центру – що це на базі навчального закладу професійного, тобто тут є методична база. Сподіваємося, що студенти залучилися підтримкою викладачів і це буде запорукою того, що тренінговий центр працюватиме постійно, буде масштабуватися і, можливо, виходити на нові щаблі, – каже заступниця голови Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова.

Медичне приладдя

Загалом буде 24 тренінги. Заняттями охоплять 240 людей. Розрахований проєкт на три місяці. Надалі у приміщенні центру проводитимуть й інші заняття, до прикладу, щодо відповідального батьківства, догляду за хворими та їх реабілітації.

Допомога хворому

За словами організаторів, ще немає остаточного графіку майстеркласів із домедичної допомоги, але вже є охочі зареєструватися. Заповнити гугл-форму, а також слідкувати за анонсами проєкту можна за посиланням.

Читайте також: У Кропивницькому запрацював Центр підтримки підприємництва – ФОТО


Головне сьогодні