Власну програму реабілітації ветеранів розробили в Знам’янській обласній бальнеологічній лікарні на Кіровоградщині. Працюють над відновленням опорно-рухової та неврологічної систем. Пропонують захисникам і захисницям низку процедур та радонові ванни. Тамтешні джерела мають багатий хімічний склад. Про особливості оздоровлення в закладі з майже 60-річною історією дізнавалися журналісти Точки доступу.

"Завдяки тутешнім медикам почав ходити"

Кропивничанин Борис Глушак служив по контракту з 19-го року. А два роки тому на Луганщині отримав тяжке поранення – тепер має інвалідність. 58-річний чоловік потребує щорічної реабілітації.

ветеран

У мене поранення лівої ноги. Половини майже немає її. В Павлограді її зібрали. Я сам служив у 57-й бригаді. Ну і так ще поранення тут, тут, тут, – показує на тіло. – Бронежилет врятував. Пробило ребра, але хоч живий лишився. У Вінниці мені поставили імплант, він не прижився, я приїхав сюди. Тут минулоріч мені дуже багато допомогли, почав ходити вже і оце другий раз дали мені путівку.

Борис розповідає, один курс реабілітації – це 14 днів. Найкращий ефект у його випадку дають масажні процедури та радонові ванни. А загалом для ветерана підібрали цілий комплекс. Говорить, ефект від процедур зберігається близько чотирьох місяців. В ідеалі, щоби можливість такої реабілітації була у захисників двічі на рік.

Зараз після процедури підемо пообідаємо, а потім відпочинемо – парк є, нижче спуститися – взагалі ліс. Кажуть, там і ставок десь внизу є, я ще не ходив.

"Тобі посміхаються і ти хочеш посміхнутися" 

Микола Нікітін родом зі Знам’янки. Добровільно став на захист країни у 14-му. Потім служив за контрактом. Контузія, отримана в часи АТО, ще й досі відгукується хворобами. 45-річний чоловік також має інвалідність.

військовий

Попасна, Курахове, потім Лисичанськ, Іловайськ – потрапили в повну облогу. Якраз при виході з Іловайська отримав контузію серйозну. Потім був полон у Донецьку. Після цього тиск, серце, подагра, лікуєш одне, а воно зовсім інші захворювання виявляються.

Микола розповідає, що нині стан здоров’я вдалося покращити. А перші три роки після контузії навіть не міг говорити.

У мене здебільшого такі заспокійливі процедури. Бо маю вегето-судинну дистонію, то ж водні, грязьові процедури, підводні масажі. Не думав, що в Знам’янці є такі ванни й все інше. Я до цього був у Трускавці – то є з чим порівняти. Тут все новеньке, гарне, я думав, тут все ще радянське, старе. Дуже гарна зона відпочинку – ялинки, білочки бігають. Персонал привітний. Заходиш – всі посміхаються і тобі хочеться посміхнутися.

палата

хол

відпочинок на природі

Понад 60 лікувальних процедур

Знам’янська лікарня – багатопрофільний санаторій, – розповідає лікар-травматолог Петро Наконечний. У цій лікарні він працює вже 35 років. Розповідає, що пацієнтам тут пропонують понад шістдесят лікувальних процедур. Серед переваг – мінеральні радонові ванни. Згідно з висновками інституту курортології, тутешні джерела мають багатий хімічний склад.

радонова ванна

У ветеранів здебільшого вибухові травми. Дехто, коли йшов на війну, то мав ще й хронічні хвороби. Тож ми лікуємо не тільки переломи, наприклад, а й ті хронічні хвороби, що були раніше. В нас навіть були пацієнти, які проходили лікування закордоном, зокрема, в Німеччині, то говорили, що в нас реабілітація краща, попри те, що там кращі умови проживання.

Медик відзначає різноплановість процедур, кабінет реабілітації та лікувальної фізкультури, кабінет фізпроцедур і, звісно, радонові ванни.

Лікувальна фізкультура

Зараз весна, тож загострюються хронічні хвороби: артрози, остеохондрози, ревматоїдні артрити, подагра… З такими питаннями люди звертаються і ми їм успішно допомагаємо.

Програма реабілітації ветеранів

У зв’язку з повномасштабною війною у лікарні розробили власну програму реабілітації ветеранів. Окрім фізичного відновлення, працюють і над їхнім психологічним станом, – коментує асистент фізичного терапевта Богдан Швед.

реабілітолог

Дуже популярний підхід – це мультидисциплінарний. Він набагато кращий, ніж підхід поодинці. Тому що, коли я працюю з пацієнтом, в нього це викликає неприємні відчуття, це там десь тягне, десь болить, і коли приходить психолог, і він з ним розмовляє й трохи відволікається.

тренажери

Богдан Швед додає, що найчастіше пацієнти звертаються з травмами опорно-рухового апарату, неврологічні хворі, після інсультів тощо.

Майже 60 років історії

Медична директорка Наталія Пускай розповідає, що заклад працює вже 56 років. Планувалася лікарня як оздоровниця для працівників установ та підприємств. Виявили, що у тамтешніх джерелах мінеральна радонова вода. Вона надкорисна при лікуванні захворювань опорно-рухової системи. Спочатку лікували людей амбулаторно, потім звели спальний корпус. Нині тут 197 ліжко-місць. Як підприємство колишній комунальний заклад почав працювати з 2012 року.

лікарка

Наталія Пускай додає, що прилегла територія закладу – дев’ять гектарів. Тут 40 видів рослин. Гордість колективу – це 20-річна магнолія зі столичного ботанічного саду. У період її цвітіння ні медики, ні пацієнти не можуть пройти повз. 

магнолія

Квітуча магнолія

Є певна нестача кадрів, – розповідає медична директорка, – нам потрібні, до прикладу, лікар функціональної діагностики, лікар ультразвукової діагностики, невропатолог, ще треба один травматолог. Адже попит є, пацієнтів багато.

"Міняємо філософію"

Минулоріч з обласного бюджету на реабілітацію ветеранів у знам’янському санаторії виділили п’ять мільйонів гривень, – розповів в.о. директора лікарні Андрій Табачук.

директорка

Програму затвердили у минулому році. Вона була саме для ветеранів війни, людей, які вже не повернуться на фронт. У цьому році ми також їх приймаємо. Програма розрахована на 14 днів. Доступна для всіх жителів Кіровоградщини, які мають відповідне посвідчення, довідки і документи. Їм треба звертатися в управління соцзахисту, там нададуть всі роз’яснення.

Андрій Табачук додає, що реабілітація стала новим трендом і потребою в Україні, тож її пропонують в низці закладів охорони здоров’я.

Ми вирізняємося підходами і тим, що це базово. Це був реабілітаційний центр коли, мабуть, і назви ще такої не було. Коли людина проходить реабілітацію в класичній лікарні, перебуває в палаті і має лікарняне харчування – це створює відповідну атмосферу. У нас це більше заклад-санаторій, безумовно, де є і лікарня, де люди проходять ефективне лікування.

Він зазначає, що санаторій систематично бере участь у грантових програмах. Невдовзі за грантові гроші тут планують встановити підйомники для пацієнтів, які пересуваються на кріслах колісних. Таким чином зроблять доступним і другий поверх спального корпусу. А ще – вуличні тренажери, дитячі інклюзивні та мультиспортивні майданчики тощо. До слова, пацієнтам, які користуються кріслами колісними, не треба везти їх у лікарню. Тут за потреби ними забезпечать. 

візок

Модернізацію, яку ми запланували, можна буде не лише побачити, а й відчути. Ми змінюємо філософію – більше відкритого простору і комфорту. Плануємо і вуличні активності, всередині теніс буде додаватися. Ідея така, щоб людина після завершення процедур і до 21-ї години могла приємно і з користю провести час.

Паралельно триває відновлення спального корпусу, що був закритий майже 30 років. Також у закладі розробляють програму по розширенню реабілітаційних послуг.

лікарня

Буде така певна інтерактивна реабілітація, сподіваюся, ми будемо перші в цьому, – зазначив Андрій Табачук.

Читайте також: Майдан, АТО та велика війна. Ветеран з Кропивницького про свою боротьбу за Україну (ФОТО)


Головне сьогодні